Kedvezményes felújítási hitelt kapnak a családok – újabb gazdaságvédelemi intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kedvezményes felújítási hitelt kapnak a családok – újabb gazdaságvédelemi intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök

facebook.com/orbanviktor
2020. dec. 19. 13:14
Támogatások, kedvezmények

Új négy pontos gazdaságélénkítő csomagot jelentett be Orbán Viktor Facebook-videójában. Hangsúlyozta: a vírus nemcsak az emberek egészségét, hanem a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta, ezért a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell. Bíznak abban, hogy ezekkel az intézkedésekkel sok százezer munkahelyet sikerül majd megmenteni.

1. A családok és a vállalkozások hitelfizetési moratóriumát július 1-ig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan meghosszabbodik, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja a hitelét.

2. A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.

3. A kis és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentik, mivel ők adják a legtöbb munkahelyeket és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések támogatást kapnak a kormánytól, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig egyenként tekintik majd át.

4. A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3%-os kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.