20-25 millió forintért érhetők el a fővárosban az egy-másfél szobás garzonok, a nagyobb egyetemi városokban azonban a hasonló lakásokat akár 12-15 millió forintért meg lehet vásárolni – állapította meg a Duna House (DH) az idei második negyedévi értékesítési adatai alapján.

Ha a felsőoktatásban tanuló fiatal nem kap kollégiumi szálláshelyet, az ingatlanközvetítő hálózat szerint számos tényező befolyásolhatja, hogy lakást vásárolni vagy bérelni éri-e meg jobban.

– Jelentős árkülönbség figyelhető meg Budapest és a vidéki egyetemvárosok között, míg a nagyobb vidéki városok között már lényegesen kisebb eltérést látni. Vidéken ráadásul sokkal kisebb a különbség a havi bérleti díj és az átlagos négyzetméterár között, mint a fővárosban, így sokkal kifizetődőbb lehet az ingatlan megvásárlása, ha hosszú távra tervez a fiatal – mondta a Magyar Nemzetnek Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője.

A nagy hazai egyetemvárosok közül Miskolcon a legkedvezőbbek a lakásvásárlás feltételei. A borsodi megyeszékhelyen már 200 ezer forint átlagos négyzetméteráron lakáshoz lehet jutni, ugyanakkor az ottani albérletek alig olcsóbbak, mint Szegeden vagy Nyíregyházán. Győrött, Kecskeméten, Szombathelyen és Veszprémben 310-390 ezer forint az átlagos négyzetméterár, a bérlés havidíja pedig 90-130 ezer forint. A legborsosabb árakkal a Debrecenben kell számolni, ahol az átlagos négyzetméterár 400-450 ezer forint körül alakul. Ám fontos tisztában lenni vele, hogy a kisebb alapterületű lakások fajlagos ára jellemzően magasabb az átlagnál.

Nyár végén az Ingatlan.com jelezte, hogy az élénk albérlet piacú nagyvárosokban tetőzni látszanak a bérleti díjak, az egyetemi ponthatárhúzást követően júliusról augusztusra nem emelkedtek már tovább.

(fotó: Shutterstock)