A GYED maximális összege 2010 óta a kétszeresére emelkedett, jövőre már eléri a 225.400 forintot, amelyből a családi adókedvezményt is lehet érvényesíteni – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Hozzátették: a GYED mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni, sőt kistestvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (CSED, GYES) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a 2. életévét, illetve ikrek esetén a 3 éves kort.

Gyermekgondozási díjat, azaz a diplomás GYED-et a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek. Január elsejétől az az édesanya, aki diplomás GYED-ben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás GYED-re. 2020-ban a diplomás GYED összege alapképzés esetén 112 700 forintra, mesterképzés esetén 147 420 forintra emelkedik.

A jövő év is a családokról szól, több mint 2200 milliárd forint jut a költségvetésben a támogatásukra – hangsúlyozta az EMMI közleményében.

(fotó: Shutterstock)