Novák Katalin elmondta, hogy mindig tisztelte azokat, akik kutatói életpályára készültek, mivel meglátása szerint kutatónak lenni sajátos választás. – Ilyenkor kell egy olyan tudományterület, amellyel szívesen foglalkoznak, amelyben elmélyülnek, de természetesen arra is szükség van – és azok vannak itt, az OTDK-n –, akik szeretnék megosztani másokkal is ezt a tudást, ezeket a felfedezéseket, ezeket a kutatásokat – véli a családokért felelős miniszter.

Elmondta, hogy évről évre több mint 3 milliárd forintot fordítanak a magyar tehetséges fiatalok támogatására. Ez azt jelenti, hogy évente több százezer fiatalt tudnak felkarolni, felismerni a tehetségüket akár már óvodás korban.

– És azokról sem feledkezünk meg, akik segítik ezeket a tehetségeket; akik terepet adnak nekik, és akik útmutatást adnak a tehetséges fiataloknak, akik akkor is bátorítják őket, amikor éppen valamilyen kudarc éri őket, és akkor is igyekeznek segítenek megtartani a józanságukat, amikor nagy sikerek előtt állnak, vagy nagy sikerek vannak mögöttük, hiszen erre is szükség van – tette hozzá Novák Katalin.


(illusztráció: Shutterstock)