csalad.hu - IQ kontra EQ – Miért fontos az érzelmi intelligencia?
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

IQ kontra EQ – Miért fontos az érzelmi intelligencia?

gyermekut.hu
2020. szept. 21. 14:00
Iskolást nevelünk

Ma már köztudott, hogy többféle intelligencia jellemzi az embert: értelmi, érzelmi, nyelvi, logikai, társas, mozgásos. Mégis sokan ma is a magas IQ-t gondolják a siker feltételének. Bajor Anita, a gyermekut.hu szakpszichológusa éppen az ellenkezőjét állítja: az érzelmi intelligenciánk a boldogságunk, sikerességünk kulcsa.

Az érzelmi intelligencia (EQ) mentális képességek, személyiségvonások, társas kompetenciák együttese. Elég későn, csak a 20. század vége felé kezdett egyre több kutatás foglalkozni vele. A vizsgálódások arra keresték a választ, hogy vajon miért különbözik a nagyjából azonos IQ-val, iskolázottsággal, lehetőségekkel rendelkező személyek életpályája: míg az egyik ember boldog és elégedett az életével, addig a másik ember életét, kapcsolatait, munkáját sorozatos kudarcok kísérik. Az eredmények azt igazolták, hogy ezért az érzelmi intelligencia a felelős.

Miért fontos az érzelmi intelligencia?

Az EQ a gyakorlati életben kulcsfontosságú. Olyan kompetenciák tartoznak ehhez a területhez, mint a hatékony kommunikáció, az együttműködés, a pontos önértékelés, az önirányítás, az optimizmus, a kitartás, a türelem vagy a stresszkezelés. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek képesek felfedni a másik ember hangulatát, vágyát, és hatékonyan befolyásolják azt, összetett ismereteik vannak a többiek érzelmeiről, ezért bizalmat ébresztenek