Az idén 1158 helyszínen várhatóan mintegy 111 100-an adnak számot tudásukról. Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a vizsgákat május 3. és június 28. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3149 érettségi vizsgabizottság működik közre.

Íme, az első hét menetrendje:

Magyar nyelv és irodalom, magyar, mint idegen nyelv: május 6., 8.00

Matematika: május 7., 8.00

Történelem: május 8., 8.00

Angol nyelv: május 9., 8.00

Német nyelv: május 10., 8.00

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon már elérhetőek az Oktatási Hivatal honlapján.

A szervezet már közzétette a nemzetiségi nyelvi és irodalmi érettségi feladatsorait és a megoldásokat.

A középszintű nemzetiségi nyelvi és irodalmi érettségi feladatsorait és megoldásait innen lehet letölteni.

Az emelt szintű nemzetiségi nyelvi és irodalmi érettségi feladatsorait és megoldásait pedig itt találhatóak.

Ilyenkor persze minden diák izgul, de néhány okos ötlet sokat segíthet. Íme 4+1 tipp, hogy a legtöbbet hozzuk ki a következő napokból:

1. Már csak ismételjünk!

Nézzük át a feladatokat és a témaköröket, a különböző tantárgyakhoz kapcsolódó, nagyobb témakörök mentén ismételjük át az anyagot. Ilyenkor már nem érdemes új megoldási módszereket keresgélni a matekfeladatokhoz, mert csak belezavarodhatunk. Már ne új ismeretek elsajátítására törekedjünk, hanem a meglévő tudás rendszerezésére.

2. Fókuszáljunk!

Halkítsuk le a mobilt, csukjuk be a Facebookot/Instagramot, ne hagyjuk, hogy bármi elvonja a figyelmünket. Egyszerre csak egy dologra koncentráljunk!

3. Aludjuk ki magunkat!

Van, aki az utolsó utáni perceket is tanulással tölti, pedig ez inkább árt, mint használ. Már régóta tudjuk, hogy a mély, vagyis lassú hullámú alvás közben az agyunk rendszerezi és elmélyíti a frissen megszerzett tudást. Ehhez azonban minimum 8 óra alvás szükséges. Éppen ezért sokkal hasznosabb, ha a vizsga napja előtti éjjel alszunk egy kiadósat, mint ha a könyvek és jegyzetek felett virrasztva próbáljuk menteni a menthetőt.

4. Készüljünk fel!

Lehet, hogy egy ideje már nem rakjuk ki a ruhánkat reggelre és nem pakoljuk be a táskánkat, de az érettségi előtti estén készítsünk elő mindent, hogy reggel ne kelljen kapkodni, elég legyen felöltözni és indulni.

+1 Legyünk büszkék magunkra!