A 2021. január elsejétől induló otthonteremtési program újabb elemét ismertette a családokért felelős miniszter: eszerint a CSOK-kal vásárolt használt vagy új lakáshoz teljes illetékmentességet biztosítanak.

Akár 15,5 millió forintot lehet spórolni

Novák Katalin hangsúlyozta: nem utólag kell visszaigényelni, hanem be sem kell fizetni az összeget. Konkrét példán mutatta be, mennyit takaríthat meg egy család, ha nettó 50 millió forintért vásárol ingatant. Az illeték az előírások szerint a vásárolt ingatlan 4 százaléka. Miután a CSOK igényléssel vásárolt ingatlan áfamentes lesz, 13,5 millió forintot takarítanak meg. Az illetékmentesség további 2 millió forintot jelent, így összesen 15,5 millió forintot spórolhat meg a család.

Nincs még vége

Elmondta azt is: a jövő januárban, hazai forrásból induló otthonteremtési programot felülről nyitott költségvetési keret garantálja. Ehhez törvényeket kell módosítani és rendeleteket kell alkotni. A részleteken még dolgoznak, de azokat hamarosan mindenki megismerheti. Jelezte, hogy a már bejelentett elemeken – 5 százalékos áfa az új lakásokra, 0 százalékos áfa CSOK igényléssel, lakásfelújításra 50 százalékos visszatérítés, illetékmentesség CSOK igényléssel – kívül még egy támogatással bővül majd a program.

Egy félreértést is szeretett volna eloszlatni: a hírekkel ellentétben a CSOK-ot a gyermeküket egyedül nevelő szülők is igénybe vehetik.

Cél az önálló otthon

Novák Katalin úgy fogalmazott: minden idők eddigi legnagyobb otthonteremtési programja valósul meg. Azt szeretnék, ha minden gyermeket váró és gyermeket nevelő családnak biztos tető lenne a feje felett, önálló, saját otthonhoz jussanak.