Fokozzuk a ventilátor hatását!

A hideg vízpermetet akár magunkra is fújhatuk, ám még jobb érzést ad, ha a ventilátor felé irányítjuk a szórófejes flakont, ami visszafújja ránk a permetet. Plusz egy ötlet: ha egy tál jeget teszünk a ventilátor elé, akkor hasonló eredményt érhetünk el, mint a klímával – tanácsolta a lakaskultura.hu.

Hideg vizes felmosás

A lakás hűtésére a hideg vízzel való gyakori felmosást is sokan, sok helyen javasolják. A magyarázat minderre az, hogy a párolgás hőt von el az adott felületről, így hűti azt. Egy próbát megér.

Szellőztessünk éjszaka!

Az egyik bevált módszer az éjszakai szellőztetés. Bár napközben érdemes zárva tartani a nyílászárókat, éjszaka ajánlott kinyitni az ablakokat és az ajtókat. Egyrészt kellemes levegő járja át a házat, másrészt a huzat kiviszi az állott, meleg levegőt.

Külső árnyékolás

Egy napárnyékoló vagy egy zsalugáter is sokat segíthet a benti hőmérséklet mérséklésében: 60-70 százalékkal csökkenti az ablakon bejövő hősugárzást, ezért hosszú távon érdemes beruházni rá.

Elektronikai eszközök

Ha már megtettünk mindent: éjszaka szellőztettünk, nappal csukva tartjuk az összes ajtó és ablak, besötétítettünk, akkor érdemes a lakásban is körülnézni és figyelni pár apróságra, például az elektronikai eszközökre. Napközben kevesebb ideig használjuk az olyan eszközöket, amelyek hőt bocsátanak ki, például ne menjen feleslegesen a laptop és a tévé.

(fotó: Shutterstock)