dr. Biró Noémi szülész-nőgyógyász

– A gyermekvállalási szándékot követően elsőként a menstruáció elmaradása utalhat a terhességre, de sajnos vannak rendszertelen ciklusok is. A nők nagy része rengeteg terhességi tesztet végez el, bízva a pozitív eredményben. Míg mások lazán kezelik a helyzetet, és fel sem tűnik nekik, hogy várandósok, hiszen máskor is késett már a menzeszük – mondja dr. Biró Noémi szülész-nőgyógyász.  

A doktornő szerint, amikor még a terhességi teszt nem mutatja ki a várandósságot, az alábbi korai jeleket vehetjük észre magunkon.  

Menstruáció elmaradása

– Amennyiben gyermekvállalási időszakban vagyunk és a menzesz kimarad, nagy valószínűséggel terhességet jelez ez a tünet. Viszont azoknál, akiknél rendszertelen a ciklus, vagy szoptatnak, ez nem egy biztos jel.  

Érzékeny mellek

– Az egyik leggyakrabban megjelenő korai terhességi jel az emlő érzékenysége és megnagyobbodása. A hormonális változások okolhatóak érte, idővel azonban a szervezet hozzászokik, így a panaszok mérséklődnek.  

Fáradékonyság

– Szintén egy jellemző korai terhességre utaló tünet lehet az állandó kimerültség. Valószínűleg a megemelkedett progeszteronszint miatt alakul ki.

Barnás pecsételő vérzés

– A megtermékenyítést követő 10-14. napon előfordulhat barnás pecsételő vérzés. Ilyenkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt, ami egybeeshet a menstruáció megjelenésének idejével. Amennyiben a menzeszünk nem a megszokott módon jön meg, csak kevés barnás pecsételés jelentkezik, ami 2-3 nap alatt megszűnik, érdemes terhességi tesztet végezni.  

Alhasi diszkomfort érzés  

– Érezhetünk szurkálást, görcsöket, akárcsak mielőtt megjön a havi vérzésünk. Lehetséges, hogy ez is a beágyazódással van összefüggésben, illetve ilyenkor a méh ürege tágul, ami szintén okozhat furcsa alhasi érzeteket.  

Fokozott érzékenység bizonyos dolgokra

– Undorodunk egy korábban kedvelt ételtől? Elég, ha csak a szagát megérezzük, azonnal felfordul a gyomrunk? A megmagyarázhatatlan undor és felerősödött szaglás a hormonális változások miatt jelentkezhet és szintén arra utalhat, hogy hamarosan új taggal bővül a családunk. 

Hangulatingadozás  

– A várandósságra adhat gyanút az is, ha gyakran fordul elő, hogy az egyik percben még nevetünk, a másikban már a könnyeinkkel küszködünk. A fokozott hormonkiválasztás miatt a nők sokkal érzékenyebbek, hamarabb elsírják magukat bármin. 

Számtalan egyéb tünet

– A fentiek mellett rengeteg további tünet jelentkezhet, mint például az orrdugulás, a gyakori vizelési inger, a haspuffadás, a székrekedés, a hányinger vagy a hányás. Ezek azonban sokszor a terhesség előrehaladtával alakulnak ki, például a 8. hét környékén, vérzéskimaradás esetén. Mindemellett tapasztalhat a kismama szédülést, fejfájást, fokozott nyáltermelést, sőt különböző bőrelváltozásokat is (pl. a nyak, a hónalj vagy az ágyék körül sötétebb bőrszín). Láthatjuk tehát, hogy számtalan tünete lehet a terhességnek, és teljesen egyéni, hogy kinél melyik jelentkezik.  

– Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a terhesség kimutatására használjunk terhességi tesztet, vagy magánlaborban, vérvizsgálatból a béta hCG szint ellenőrzésével is megállapítható a várandósság. Ha ez a szint kétnaponta duplázódik, elég nagy valószínűséggel méhen belüli terhességről beszélünk. A 6-8. héttől már ultrahangon is látható az embrió. Ez attól függ, hogy hány naposak voltak a nő ciklusai, valamint, hogy rendszeresek voltak a menzeszei vagy sem. Mindenképpen érdemes felkeresni szülész-nőgyógyászt még a fogantatás előtt, azonban, ha erre nem volt alkalom, pozitív terhességi teszt után javasolt minél előbb igazolni a terhességet. Ilyenkor célszerű elkezdeni szedni a terhes vitamint, folsavat, ami hozzájárul az embrió egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez – tanácsolja dr. Biró Noémi. 

A gyermekek fejlődésével kapcsolatban további hasznos cikkeket olvashat a gyermekut.hu oldalon.