A tanulási képességeink 40-50 éves korunkig még teljesen optimálisak E. L. Thorndike kutatásai szerint. Ugyanakkor néhány praktika segíthet a hatékonyabb ismeretszerzésben. A TanfolyamOKJ.hu blogján gyűjtötte össze azokat a tanulási módszereket, melyek sikerrel alkalmazhatóak felnőttként is.

1.Találjuk meg a célunkat és motivációnkat!

Ahhoz, hogy örömmel és hatékonyan tanuljunk, mindig ott kell lebegnie a szemünk előtt annak, hogy mi az igazi célunk a tanulással. Ha ez megvan, bámulatos teljesítményre leszünk képesek. Felnőttként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már kellő élettapasztalattal állunk a problémákhoz, képesek vagyunk az önkontrollra, és pontos célok felé igyekszünk.

Tartós motiváció csakis belső kezdeményezésből születhet. Attól még senki sem tanult jól, ha a család és a barátok folyamatosan noszogatták. Olyan képzést válasszunk, ahová örömmel járunk, ami nap mint nap arra inspirál bennünket, hogy fejlesszük a képességeinket!

2. Hagyjunk fel az időrabló tevékenységekkel!

A leggyakoribb érv a felnőttkori tanulás ellen az időhiány. Talán kicsit nehezebb, mert várnak ránk a piszkos edények és a gyermek matek házija is, de nem lehetetlen. Ha van egy fix napirendünk, és bevonjuk a családot is a munkába, sok idő szabadul fel. Érdemes abba is belegondolni, hogy mennyi idő megy el az időrabló tevékenységekkel.

Nézzünk mélyen magunkba, és válaszoljunk a következő kérdésekre:

  • Mennyi időt töltünk naponta tévézéssel?
  • Lehet, hogy beszippantanak a közösségi oldalak?
  • Esetleg túl sokat lustálkodunk reggelenként?

3. Számoljuk fel az üresjáratokat!

Rengeteg időt tölt el az ember várakozással. A postán, a dugóban, az orvosi rendelőben, a pénztárnál. Használjuk ki ezeket az üresjáratokat a tanulásra! Mindig tartsuk magunknál a tankönyveket, vagy készítsünk hangfelvételt a jegyzetekből, és hallgassuk autóvezetés, kocogás, vagy épp mosogatás közben!

4.Melyik tanulási típusba tartozunk?

A felnőttkori tanulásnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy már ismerjük a képességeinket, és rengeteg tapasztalatunk van a tanulással kapcsolatban. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyik tanulási típusba tartozunk, sokkal hatékonyabban tudjuk elsajátítani az ismereteket.

A főbb tanulási típusok:

  • vizuális – a képek, ábrák nagy barátja, aki szereti, ha megmutatják neki, mit csináljon
  • auditív – szinte issza a tanár szavait, és otthon is sokszor felmondja magának az anyagot
  • sztár – aki kikérdezteti a leckét a családjával vagy a barátaival
  • magolós – mindent szóról szóra megtanul
  • izgő-mozgó – tanuláskor ír, rajzol, firkál, hiszen így rögzül a legjobban a tudás
  • csendes – tanuláskor a csend a legnagyobb barátja, a tévét, rádiót, zenét kikapcsolja

5. Legyünk saját magunk legnagyobb kritikusa!

Tanuljuk meg élvezni, hogy önállóan tanulhatunk. Tegyünk fel magunknak ellenőrző kérdéseket, és javítsuk ki magunk a helytelen megoldásokat! Törekedjünk a sikerre, de fogadjuk el a kudarcokat is. Légyünk magunkkal elfogulatlanok!

6. Kössük össze az új tudást a már meglévővel!

A felnőttkori tanulás nagy előnye, hogy már rengeteg előzetes ismerettel rendelkezünk sok témakörben. Lássuk be, hogy nem kell teljesen a nulláról kezdeni a tanulást. Az új ismeretek elsajátításakor vizsgáljuk meg, mit tudunk már előzetesen a témáról, és kapcsoljuk hozzá a friss tananyagot!

7. A tanulás legyen életünk szerves része!

Ahhoz, hogy a tudásunk piacképes maradjon, sosem szabad abbahagynunk a tanulást. Ha ezt pozitívan fogjuk fel, és fejlődési lehetőségként éljük meg, nem fogjuk nyűgnek érezni azt.