További nagy erőforrást jelentenek azok a nők, akik GYES-en vannak, vagy nyugdíj mellett dolgoznának – tette hozzá Bodó Sándor a helyi munkaadóknak rendezett Fókuszban a nők foglalkoztatása című kerekasztal-beszélgetésen.

Az államtitkár a legjobb kitörési pontnak a képzéseket nevezte. Elmondta, hogy a közép-, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező nők foglalkoztatásában az európai uniós átlag körül van Magyarország, azonban a végzettséggel nem rendelkező nők esetében nagy a lemaradás. Utóbbi csoport esetében az is nagy gondot jelent, hogy a foglalkoztatáspolitikát miként lehet és kell-e esetenként összevonni a szociális területekkel – jegyezte meg.

A női munkavállalókat segítő programok közül Bodó Sándor kiemelte a rugalmas foglalkoztatás projektet, amely tavaly év végén zárult. Elmondta, hogy ezt a programot elsősorban kis- és közepes vállalkozások számára írták ki, a cél pedig az volt, hogy a kkv-k megvizsgálják, hogyan vezethetnék be a rugalmas foglalkoztatást a nők számára.

Beszélt arról is, hogy a 25 év alatti, az 55 év feletti és a GYES-ről a munka világába visszatérni szándékozó nőket foglalkoztatóknak támogatást adnak. Emellett maximum havi negyvenezer forintos támogatást kapnak azok a kisgyermekes nők, akik úgy kezdenek el ismét dolgozni, hogy a településükön vagy nincs bölcsőde, vagy nincs szabad férőhely, így alapítványi, vagy családi napközibe kénytelenek járatni a gyermeküket. Ez a program augusztus 9-én indult, és pozitív a fogadtatása, eddig több mint ezren regisztráltak – ismertette az államtitkár.

Bodó Sándor emlékeztetett, hogy a hazai foglalkoztatási ráta elérte a 70,2 százalékot, a munkanélküliségi ráta pedig 3,4 százalékos. Míg 2010 környékén 3,6-3,7 millióan dolgoztak Magyarországon, addig ma több mint négymillió embernek van munkája.

(fotó: Shutterstock)