Ritka idegesítő tudok lenni, ha beüt a kánikula: a klímától beáll a nyakam, a melegtől – elég a 28 fok is – rosszul leszek. Bizonyára öröm és boldogság a családomnak nyáron kocsiba szállni velem, de kedvesen, csendben tűrik, amíg én hőmérsékletet állítgatok. Kb. 5 percenként. Muszáj volt hathatós megoldásokat kidolgoznom, hogy ne menjek a környezetem agyára, és ezeket most meg is osztom a csalad.hu olvasóival.

1. Jégakku

A 20-as éveimben sehová sem indultam el jégakku nélkül, ha a hőmérő higanyszála túl magasra ugrott. Persze nemcsak úgy a kezemben vittem a jeges tartályt, hanem becsomagoltam színes szövettáskába, és amikor szükségét éreztem, azzal hűtöttem az arcomat és a tarkómat. Szép anyagokból külön kis tatyókat is lehet varrni a jégakkuk tárolására, így akár a meleg nyári napok menő és hasznos kiegészítője is lehet a hűtőalkalmatosság.

2. Jeges vizespalack

Töltsük fel a sportpalackunkat vízzel, majd tegyük a mélyhűtőbe annyi időre, hogy épp kásás állagú folyadékká fagyjon a víz. Az üveggel így nem csupán a bőrünket hűthetjük le, de a jeges víz apránként kortyolgatva frissítő hatású is. Fontos, hogy ennyire fagyos vizet egyszerre nagy mennyiségben ne fogyasszunk! Ha a szomjoltás a cél, akkor kellemesen hűs vizet igyunk.

3. Esti felfrissülés

Van az a rekkenő esti hőség, amikor hiába nyitunk ablakot, vagy csinálunk kereszthuzatot, a levegő meg se moccan. Na, ilyenkor kínszenvedés és lehetetlennek tűnő küldetés az alvás. Ami nekem segít ilyenkor, ha bevizezem az arcom és a végtagjaimat, majd szépen hanyatt fekve terülök el az ágyon, és reménykedem, hogy aznap éjszaka nem költöznek be a szülői ágyba a gyerekek.

4. Ne álljunk neki palacsintát sütni 30 fokban!

Az éjszaka kellemesen lehűlt lakást ne hevítsük 40 fokosra csak azért, hogy a gyermekeinknek vagy a vendégeinknek mindenféle finomságot főzhessünk! Megtörtént eset: a kedves vendég úgy gondolta, jó ötlet a házigazdát beállítani a tűzhelyhez palacsintát sütni kánikula idején. A házigazda erre kedvesen és okosan nemet mondott, majd kikeverte a palacsintatésztát, és kivitte az elektromos palancsintasütőt a teraszra, ahol mindenki kedvére süthetett magának palacsintát. Megoldás tehát a meleg helyzetekre a kinti sütögetés, vagy bográcsozás, de ha mindenképp a konyhát használnánk az ebéd elkészítésére, nagyszerű 15 perces recepteket találunk a neten is.

5. Hideg vagy meleg zuhany?

Biztosan egyénfüggő, hogy kinél mi vált be, én azt tapasztaltam, hogy a hideg csak ideiglenes megoldás, a meleg zuhany pedig egyáltalán nem jön be. Az ideális az, ha se nem meleg, se nem hideg a víz, az a tipikus „állott” fajta. Így a testünk hőmérséklete ugyan nem változik, a frissesség érzése azonban így is elérhető, főleg, ha csak a „kötelező” helyeken töröljük teljesen szárazra magunkat. Az állott víz külön előnye, hogy nem párásítja a fürdőszoba levegőjét, így nem kell a tükör előtt izzadva befejezni a készülődést.


(kép: shutterstock)