Sok tényező ronthatja egy-egy medicina hatását, az orvosoknak pedig ritkán sikerül egy újonnan felírt gyógyszert részletesen bemutatniuk a betegüknek. Ehhez általában kevés az idő, és ha még el is hangzik sok fontos információ a doktortól, azok közül csak keveset jegyez meg a páciens. Ennek nem a figyelmetlenség az oka: egyszerűen így működik az ember stresszhelyzetben.

Emellett ott van minden gyógyszer dobozában kötelező kellékként a "betegtájékoztató". Ha az mégis elkallódott volna, akkor bármikor pótolható a magyar gyógyszerhatóság (OGYÉI) honlapjáról. Itt minden itthon engedélyezett szerhez megtalálható nemcsak a "betegtájékoztató", hanem az annál jóval részletesebb "alkalmazási előírás" is. Ez utóbbi az orvosok, gyógyszerészek számára – azaz sokkal több szakmai részlettel – mutatja be egy-egy medicina tulajdonságait, felhasználásának módját. Ám a 20-30-40 ezer karakteres iratok részletes áttanulmányozását vélhetően kevesen vállalják, mielőtt bekapják a frissen felírt gyógyszerükből az első szemet.

Ennél sokkal egyszerűbben is meg lehet szerezni az okos gyógyszerszedéshez szükséges információkat, ha sikerül a jól irányzott kérdéseket feltenni. Ebben akar segíteni egy nemrég indult kampány, a "Gyógyszereim 5xM". A közreműködő szakemberek öt tisztázandó kérdést emeltek ki: Mit? Miért? Mennyit? Mikor? Miként? Ha ezeket valaki végigveszi az orvosával vagy a gyógyszerészével, akkor a válaszokból már tudni fogja a legfontosabbakat. Azt is, hogy amit szed, az mire való, hogyan adagolja, miként időzítse a bevételét, és vegyen-e figyelembe bármi mást: étkezést, egyéb gyógyszert, italt, autóvezetést stb. Alkalmanként szedett szereknél ezeket a jellemzőket érdemes a házipatikában a dobozokon is jelölni, úgy kevésbé merülhetnek feledésbe. A párhuzamosan többféle gyógyszert szedőknél praktikusabb, ha az információkat egy egyszerű táblázatba foglalják. Az 5xM kampányban ajánlottak is erre egy mintát.

A listát egy orvosi vizsgálatnál vagy patikai konzultációnál is könnyű előkapni. A terápiás javaslatot adó szakember számára pedig komoly segítség lehet, ha könnyen át tudja tekinteni a beteg szokásos gyógyszerfogyasztását. Jó, ha a táblázat mellett szerepelnek a páciens ismert allergiái is, mert azzal is mérsékelhető a terápiás balfogások rizikója.

Az igazán magabiztos gyógyszerhasználathoz még tisztában kell lenni a tárolás helyes körülményeivel, a lehetséges mellékhatásokkal, ahogy azzal is, miként lehet felismerni azt, ha jól működik szer, vagy ha éppen hatástalan. Ehhez a "haladó szinthez" mintegy másfél tucatnyi kérdést kell tisztázni az orvossal vagy a gyógyszerésszel. Ehhez is készült egy segédlet, ami letölthető a Semmelweis Egyetem weboldaláról. Aki ezt a kérdéssort már maga is meg tudja válaszolni, az megnyugodhat: elég jól ismeri a gyógyszerét.


Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(fotó: Shutterstock)