A császármetszésről sajnos még mindig rengeteg tévhit kering. Személyes „kedvencem” az, hogy az édesanyák meg akarják úszni a fájdalmat, ezért kérik... Hogyne, csak 1 hétig alig tudunk menni utána, tüsszenteni pedig remélhetőleg 3 hétig nem kell. Jó kis megúszás! Aki nem élte át, annak fogalma sincs arról, micsoda kudarcélmény egy anyának, amikor felvágják a hasát, kiveszik a gyermekét, a feje fölé lógatva megmutatják, majd 1 óra múlva láthatja viszont.

"Ha tudtam volna erről az eljárásról, biztosan ezt választom"

Velem ez kétszer megtörtént. Egyszer életveszély miatt volt indokolt a sürgősségi császármetszés, másodszorra elégtelen császárheg és farfekvés miatt nem szülhettem természetes úton. A második gyermekem 2016-ban született. Ekkor már létezett itthon is egy új módszer, az úgynevezett gyengéd császár, aminek épp az a lényege, hogy – ha nem áll fenn olyan kockázati tényező, ami veszélyeztetné a magzat vagy az édesanya egészségét – a lehetőségekhez képest szebbé tegye a szülésélményt. Ha tudtam volna erről az eljárásról, biztosan ezt választom, ahogy dr. Baliga-Benkő Anita is ezt tette.

– Az első kisfiam 2015-ben hagyományos császárral született a 38. héten – kezdi Anita a történetét. – Az aneszteziológus a műtét előtt 5 perccel döntött úgy, hogy mélyaltatásban vállalja csak a beavatkozást. Sokkolt a dolog engem és a férjemet is. Erre nem lehet felkészülni! Az első gondolatom az volt, hogy lemaradok mindenről. Még az első sírás sem lesz a „miénk”. Egyedül ébredtem a műtőben, információk nélkül, és a legerőteljesebb emlékem maga a fájdalom volt. Persze az ember megpróbál ezen túllendülni, és a kisfiammal való első találkozás így is katartikus élmény volt.

A második gyermekem két évvel később érkezett. Mivel ezt a terhességemet is végigkísérték ugyanazok a panaszok, amik ez első esetben a császármetszéshez vezettek, a várandósságom végére egyértelművé vált, hogy kár lenne belelovalni magam a VBAC, vagyis a császár utáni hüvelyi szülés gondolatába. Az orvosom szerencsére rendkívül támogató volt. Sokat beszéltünk a két évvel korábbi császár okozta félelmeimről, és hogy miként lehetne a lehető legtermészetesebb módon világra hozni a második gyermekemet. Először tőle hallottam a gyengéd császármetszés lehetőségéről. Ijesztőnek tűnt, de nagyon vágytam rá, hogy együtt éljük át a születés pillanatát.

„Tudtam, hogy jó helyen, jó kezekben vagyunk”

– Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a császárszülés ad hoc jelleggel nem működik. Egy kiterjesztett stáb dolgozik egyszerre a születendő gyermek és az édesanya biztonsága érdekében. Más berendezésekre van ugyanis szükség, mint egy átlagos császármetszésnél. Hosszas szervezés előzte meg a kisfiam érkezését. Még az aneszteziológussal is külön beszéltem, annak érdekében, hogy a lehető legjobban fel tudjak készülni mentálisan. Szerettem volna elkerülni egy esetleges pánikrohamot, ami elég gyakori, ha az ember tisztában van vele, mi történik pontosan a testével. Minden este úgy feküdtem le, hogy elképzeltem az orvosaim által felvázolt helyzeteket, és persze reménykedtem, hogy nem indul meg a szülés a kiírt dátum előtt, hiszen az abban a pillanatban felülírta volna ismét a terveinket.

"Láthattam, ahogy a gyermekünk a lehető legháborítatlanabbul világra jön"

A műtét reggelén minden ugyanúgy történt, mint egy átlagos császármetszésnél. Az érzéstelenítés pillanatában átkapcsolt az agyam édesanya üzemmódba. Már csak az volt a fontos, hogy a kisfiam rendben legyen. Sokat segített persze az is, hogy az orvosaimmal már a szervezési szakaszban kialakult egy mély bizalom. Tudtam, hogy jó helyen, jó kezekben vagyunk. A műtét kezdetekor a férjem mellettem lehetett. Az ő feladata a megnyugtatásomon kívül az volt, hogy az orvos jelzésére tartsa a fejemet, így láthattam, ahogy a gyermekünk saját erejét is használva, a lehető legháborítatlanabbul világra jön. A megfelelő szögnek köszönhetően én hamarabb észleltem, mint bárki más, hogy a kisfiam nyakán kétszer körbetekeredett a köldökzsinór, amit jeleztem is az orvosnak.

Leírhatatlan érzés

Számunkra hatalmas élmény volt a gyengéd császár, kihozták a helyzetünkből a legjobbat.

– Folyamatos kommunikáció zajlott, meglepően jókedvű volt a csapat. Nyugtattak, kérdeztek, dicsértek, hogy ilyen bátor anyukával még nem találkoztak. Csak az orvosom arcán látszott, hogy itt bizony komoly munka zajlik, és hatalmas odafigyelést igényel. Ahogy azt ígérték is, a folyamatot senki nem zavarta meg. Amikor a kisfiam nyögdécselve kiküzdötte magát a hasamból az orvosom segítségével, a műtőben néma csend lett. Leírhatatlan érzés volt, még a köldökzsinór pulzálására is emlékszem. Ezen a ponton a csecsemős nővérek átvették az irányítást, az orvos szólt a férjemnek, hogy ideje elvágni a köldökzsinórt, és mire feleszmélhettem volna, a kisfiamat már a mellkasomra helyezték. Egy takaró és egy melegítő berendezés alatt csendben szopizott, miközben az orvosok feszült csendben azon dolgoztak, hogy minden a helyére kerüljön, és szépen összevarrjanak. Ez nagyjából húsz percig tartott. A kisfiamat egy percre sem vitték el mellőlem, végig hozzám bújt.

Bár mondták, hogy mostantól már nem láthatom a műtétet, a kíváncsiságom felülkerekedett a félelmeimen, és a műtősszemüveg tükröződésében fél szemmel továbbra is figyelemmel kísértem, mi történik velem. Miután véget ért a műtét, áttoltak az anyaóra helyszínéül szolgáló terembe, ahol még egy kis ideig együtt lehetett a család. Az oda vezető út volt az első alkalom, hogy a kisfiamat elvitték tőlem. Miután lemérték és felöltöztették, újra együtt lehettünk.

"Életem egyik legmeghatározóbb és legszebb élménye volt"

Számunkra hatalmas élmény volt a gyengéd császár, és ezért nagyon hálás vagyok az orvosomnak, a csapatnak és a kórháznak. Kihozták a helyzetünkből a legjobbat, aminek köszönhetően lelkiismeret-furdalás nélkül, mosolyogva tudok visszagondolni a gyermekem születésére. Életem egyik legmeghatározóbb és legszebb élménye volt!

A baba az édesanya mellkasán marad a műtét végéig

Dr. Novák Zoltán szülész-nőgyógyász, osztályvezető főorvos azt szeretné, ha minél több császáros édesanya azt élhetné át, amit Anita. Ő egyike azoknak az orvosoknak, akik elsőként alkalmazták Magyarországon a gyengéd császár módszerét.

– Svájcban találkoztam először ezzel az eljárással, 2015 óta magam is szívesen alkalmazom, amennyiben minden feltétel adott ahhoz, hogy így lehessen elvégezni a császármetszést. A gyengéd császárt terminusban történő, alacsony kockázatú szülés esetén lehet alkalmazni. Ugyan sohasem lehet olyan háborítatlan, mint a természetes szülés, de ha a baba és a mama is jól van, akkor a módszer segítségével megvalósulhat a hüvelyi szülés néhány fontos eleme.

Először is stresszmentes környezetet teremtünk, félhomály van, halk zene is szólhat. Egy átlátszó paravánnál vagy leengedett paravánnal végezzük a műtétet, és sokkal lassabban zajlik a baba kiemelése, mint a hagyományos császárnál. Nem vágjuk el azonnal a köldökzsinórt, valamint nem visszük el rögtön az újszülöttet vizsgálatra, hanem az édesanya mellkasára helyezzük, amíg befejezzük a műtétet.

Nálam a folyamat kiegészül még egy elemmel, ez pedig a „seeding”, ami Amerikában már bevett szokás a császáros szüléseknél – teszi hozzá a főorvos úr. – A 36. héten történik a Streptococcus B szűrés, és ha ennek az eredménye negatív, akkor császármetszés után bekenik az újszülöttet az édesanya hüvelyváladékával. Kutatások kimutatták ugyanis, hogy a hüvelyváladékban található többszázféle baktériummal való érintkezés erősíti a baba immunrendszerét. És mindezek mellett a hasi műtét utáni mobilizálást azzal könnyíthetjük meg, hogy a hasüregbe a modern fájdalomcsillapítókat adagolhatunk.

Nem nagyobb a kockázata, mint a sima császáros szüléseknek

"A gyengéd császár nagy előnye pszichológiai szempontból lényeges"

– Hazánkban sajnos még csak néhány kórházban végeznek gyengéd császárt, de nem csupán magánkórházakban, szóval elindult egy folyamat – mondja Dr. Novák Zoltán. – Bízom benne, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódik, hiszen nem nagyobb a kockázat, mint a sima császáros szülések esetében. Szeretném ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a hagyományos császármetszés egyáltalán nem elavult, és tökéletesen biztonságos módszer egy kisbaba világra segítéséhez. Arra sincs bizonyíték, hogy a császáros szülés negatívan befolyásolná a későbbi anya-gyermek kötődést. A gyengéd császár nagy előnye pszichológiai szempontból lényeges: a család az első percektől együtt lehet.

(Fotó: Shutterstock)