Az összerakható kegyeleti legofigurák, építmények között van temető sírásókkal, egy gyászoló család, csontváz, sőt, krematórium is, amelybe be lehet tolni az elhunytat, és amelyhez műanyag füst is tartozik.

A Bécsi Pszichoterápiai Egyesület vezetőségi tagja, Michaela Tomek a kissé bizarrnak tűnő legokészlet bemutatóján azt mondta, hogy a játékok segíthetnek a gyermekeknek feldolgozni érzelmeiket, sőt, azoknak hasznát vehetik a kicsikkel foglalkozó pszichoterapeuták is. A szakértő szerint tévút a halál és a gyász elhallgatása, a tabuk csak félelmeket és bizonytalanságot keltenek.

A bécsi temetkezési vállalkozás illetékese arról is beszámolt, hogy a szerettüket elvesztők részéről sokszor elhangzott a kérdés, miként vonják be a gyermekeket a gyász feldolgozásába. Innen jött a kicsiknek szóló kegyeleti játékok ötlete.

Nincs forgatókönyv arra, milyen a helyes viselkedés a gyászban

a szülőnek mindig résen kell lennie

– A játék egy terápiás módszer, amit a gyermek önmagában is alkalmazhat, nem is kell a felnőttnek közbeavatkoznia – mondta el csalad.hu-nak Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember, gyászcsoport vezető. – Az a jó, ha a gyerek ki tudja játszani, vagy le tudja rajzolni az érzelmeit, a fájdalmát, hiszen az már a feldolgozás része.

A szakértő szerint azonban a szülőnek mindig résen kell lennie. Fontos, hogy a felnőtt figyelje a gyermeket és hagyja őt gyászolni.

– A gyermeknek tudnia kell, hogy a fájdalom, a szomorúság, a sírás nem tabu – hívta fel a figyelmet a szakember.

Sz. Látó Judit szerint, mint minden más területen, a gyászmunkában sincs mindenkire egyértelműen alkalmazható szabály, ez a gyermekek esetében is így van.

– Nem mindegy, hogy ki halt meg, mekkora a gyerek, milyenek a családi szokások. Sok esetben akár egy kisállat, cica, tengerimalac elvesztése is gyászmunkát igényelhet. Ilyenkor fontos, hogy ha megtörténik a haláleset, a szülő ne akarja titokban eltüntetni a kis kedvencet, ne vegyen rögtön újat, hagyja a gyereket belemélyedni a gyászba, de úgy, hogy mindig érezze, a szülő ott van mellette.

– A szerepjáték, a rajzolás, a játék, és minden, ami önkifejezés, segíthet. Hiszen egy kisgyerek még nem tudja annyira jól kifejezni magát, az érzelmek feltárása sokszor még felnőttként is nagyon nehéz. Tudnunk kell azt is, mire keressük a megoldást: a gyermeknek megnyugtatásra, magyarázatra, vagy a félelme elűzésére van-e szüksége – tette hozzá.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Minden szülő szeretné megóvni a gyermeket a fájdalomtól, de ez nem lehetséges.

A gyász, a veszteség megélése nem feltétlenül igényel terápiát, de jó, ha egy szakember, például gyásztanácsadó kíséri a folyamatot, ott van a háttérben, akár egy kiadós beszélgetés erejéig.

– Minden szülő szeretné megóvni a gyermeket a fájdalomtól, de ez nem lehetséges. A gyászról, a halálról beszélni kell, a szülő maga is felkészülhet és a gyermekét is felkészítheti arra, hogy a veszteség be fog következni. Mindig legyen idő megbeszélni, hogy a gyermek mit érez, értsük meg őt, ne támasszunk elvárásokat!

Ugyanakkor Sz. Látó Judit azt is hangsúlyozta, hogy ne legyen tabu a szakember felkeresése, hiszen, ha a szülő jól van, jobban tud segíteni a gyermekének is. Tanítsuk meg megélni az érzelmeit, biztosítsuk a gyermekünket arról, hogy sírhat, még akkor is, ha fiú!

– Ha beszélünk, akár a kisgyermekünknek is a nehezen feldolgozható dolgokról, az is egy tanulási folyamat. Elsajátíthatja, hogyan lehet elmondani, ha valami fáj, később pedig már ezt a mintát fogja tovább vinni.

Temetés – az örök dilemma

összetartó erőt adhat a családnak a temetőlátogatás

A temetés rendkívüli esemény a gyász szempontjából. Megadja a lehetőséget, hogy fizikailag is elbúcsúzzunk a halottainktól, a résztvevők sokasága, együttérzése támaszt nyújthat a legnehezebb pillanatokban. Sok gyermek azonban retteg attól, hogy ott legyen.

– Tudjuk meg, mitől tart igazán! – ajánlotta Sz. Látó Judit. – Lehet, hogy a szertartástól szorong, attól, hogy nyilvánosan nem tudja leplezni a sírást, irtózik a tömegtől, vagy a temető hangulata rémíti meg. Fontos, hogy ne kényszerítsük a gyermeket arra, hogy mindenképpen ott legyen a temetésen, csak mert így szokás! Adjuk meg neki a lehetőséget, hogy később, meghittebb körülmények között elbúcsúzzon!

Mindenszentek és halottak napja környékén a fényárba borult sírkertek meghitt hangulata lehetőséget nyújt arra, hogy a temető ne keltsen félelmet. Ebben az időszakban összetartó erőt adhat a családnak a temetőlátogatás, az együtt emlékezés elvesztett szerettükre.


(Fotó: Shutterstock, Harald Lachner)