Mariann kérdése: Gyermekem a nyáron tölti be a 25. életévét, eddig a szüleivel közös volt az állandó lakcíme, most viszont másik lakásba jelentkezett be. Elegendő, ha tartózkodási címként szerepel a lakcímkártyán a felújítani tervezett ingatlan, vagy így nem vehető igénybe a támogatás?

Válasz: Állandó lakhelyként kell szerepelnie az ingatlannak, tehát az a fontos, hogy a gyermeküknek az állandó lakcímeként szerepeljen az ingatlan.

Károly kérdése: A társasházban található lakáshoz tartozik egy garázs is. Igénybe vehetjük-e a garázs felújítására a támogatást, ha az külön helyrajzi számon szerepel, külön adás-vételi szerződést kötöttünk rá, osztatlan közös tulajdonként szerepel, de fel van tüntetve, hogy melyik a miénk, és a birtokbavétel csak együttesen a lakás és a garázs vásárlásaként valósulhatott meg?

Válasz: A külön helyrajzi szám miatt ebben az esetben nem tudják az Otthonfelújítási támogatást a garázsra igénybe venni. De ha valakinek a saját telkén van egy garázs, és ugyanazon a helyrajzi számon szerepel a kettő, akkor a garázs felújítására fordított költségek is elszámolhatók az Otthonfelújítási támogatásban.

Júlia kérdése: Az alanyi adómentes vállalkozó által kiállított számla elfogadható?

Válasz: Igen.

Evelin kérdése: Egy radiátor beszerzését, ha saját magam veszem meg, és nem vállalkozót bízok meg a beszerzéssel, akkor is elfogadják anyagköltségként?

Válasz: Igen, ő maga is vásárolhatja például a radiátort vagy akármi mást, amit ilyen formán beszerelnek majd.

(illusztráció: Shutterstock)