A lényeg az alapanyag

A franciasaláta alapanyagát mindig én veszem meg. Legfontosabb összetevői: két különböző mirelit termék, ami nem tisztán a franciasaláta felirattal van ellátva; friss kapor; friss citrom; jó minőségű tojás és megfelelő, a gyermekeim által is szeretett virsli. Aztán kezdődhet az utazás. Mert nálam, ha van időm, lehetőségem és még kedvem is, akkor a főzés – legyen az hús, egytálétel, vagy éppen saláta – mindig egyfajta szeánsz-élmény, amelyben egy biztos: finom lesz. De az odavezető út küzdelmes, bármennyire is sokszor csináltam már meg az adott fogást, mindig az otthon fellelhető alapanyagok szerint alakul ki a végeredmény.

Szóval a saláta!

Elsőként a hatalmas (két tányér is elfér rajta) vágódeszkát veszem elő, valamint az egyik éles késemet. Utána kipakolom a szükséges alapanyagokat, jelen esetben a mirelit termékeket, 3-4 db tojást, két szál virslit, egy csokor kaprot, majonézt, mustárt, natúr joghurtot, tejfölt, citromot, cukrot, sót, borsot, ételízesítőt. Kiválasztom a megfelelő méretű edényeket, egy nagyobba teszem a zöldségkeverékeket, egy kisebben főzöm először a virslit, majd a tojást, míg egy nagy üvegtálban keverem ki a szószt. Ezután feltűröm az ingujjam és kezdődhet a játék.

Kóstolni majd a végén!

Soha nem sikerül egyetlen konyhai remekművem sem kétszer ugyanúgy. Mindig az aktuális lelkiállapotomat, az otthoni fűszereket, valamint a kísérőként elfogyasztott könnyű bort veszem alapul. Szeretek praktikusan, gyorsan és tisztaságot magam után hagyva alkotni. Így egyszerre kerül langyos vízbe a fagyasztott zöldség, pici sóval és ételízesítővel a bal platnin, míg a jobb oldalira a virslit teszem fel. Mindkettőnél a titok: nem szabad főzni, csak rottyantani kell! Ellenkező esetben ugyanis a virsli szétesik, míg a zöldségek elvesztik vitamin-tartalmukat és enyhén punnyadtak lesznek. A gyors forralás alatt elkészül a szósz. Tejföl, kevés mustár, egy nagy joghurt, kevés majonéz, fél citrom 6-8 cseppje, némi cukor, két tekerés bors, két csipetnyi só és a finomra aprított kapor. Kóstolni nem szabad – én amúgy sem szoktam –, hiszen a tojás adja meg majd a szósz igazi ízét. Hagyom hűlni, mint ahogyan a zöldségeket is, miközben felkarikázom a virslit. A virsli levében, ami már kellő hőmérsékletű, megfőzöm a tojásokat, olyan 8 perceseket csinálok, hogy csak úgy roppannak. Amint kihűlnek, mehetnek a szószba, amit ekkor keverek össze, jó alaposan eldolgozva benne a tojásokat. Miután kihűlt a virsli és a zöldség, mehetnek az üvegedénybe, két keverés, pici petrezselyem dísznek és 3-4 óra hűtés.

A mű elkészült, az alkotó pedig bárhol, bármikor, de csak ilyen franciasalátával lephető meg.

(fotó: Shutterstock)