A lakosság rövid távú lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak. E várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek – idézi a GKI és a Masterplast 2020. decemberi felmérésének eredményeit a Magyar Nemzet.

A következő egy évben a magyar háztartások mintegy 14 százaléka tervez nagyobb összeget költeni a lakására. Ha ezek a tervek mind megvalósulnak, akkor egy éven belül körülbelül 570 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat, nyolcvanezerrel többet, mint amennyit a harmadik negyedévben terveztek – derült ki a felmérésből.

Az Otthonfelújítási Program családonként legfeljebb hárommillió forint támogatási összeget helyezett kilátásba.

A legerőteljesebb felújítási szándék a családi házak lakói körében van, hiszen ezek csaknem 18 százaléka lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható, amely valamivel kevesebb mint tíz százalék. A téglaépítésű társasházakban lakók tervei e kettő között helyezkednek el a maguk 12 százalékával.

Budapesten a megkérdezett háztartások 12, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13 és 14, a községekben 18 százaléka készül felújításra. Ez utóbbi esetben a 2020 elejétől hatályos Falusi CSOK is plusz ösztönzőerőt jelenthet.