Augusztus 1-én van a Word Scarf Day, amikor a cserkészek - szerte a világban - felveszik a nyakkendőjüket, így emlékezve az első, 1907-ben tartott angliai cserkésztábor nyitónapjára. Ezen a napon indul a Magyar Cserkészszövetség plakátkampánya, melyben a cserkészet értékeit kívánja megmutatni. A főváros mellett kiemelt szerepet kapnak vidéki nagyvárosaink – Pécs, Szombathely, Székesfehérvár, Kecskemét, Szeged, Miskolc és Debrecen. Ehhez kapcsolódva egy rövid reklámspot is készül. A kampány és az országos cserkésztalálkozó az Imre herceg terv - közelebb egymáshoz projekt keretében valósul meg.

A kampány célja, a cserkészet értékeinek megmutatása, az esetleges tévhitek eloszlatása, illetve az üzenetek eljuttatása olyan helyekre, ahol kevésbé erős a mozgalom jelenléte.

Scoutland és Gubacs fesztivál

Ebben a hónapban rendezik meg a Scoutland – Országos Cserkésztalálkozót Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten augusztus 16-18 között. A figyelem középpontjába a környezettudatosság mellett az internetes zaklatás, és a szociális integráció kerül. Ott lesznek a ne pazarolj! csomagolásmentes bolt alapítói és a Humusz Szövetség munkatársai. Mindennapi függőségeinkről dr. Zacher Gábor tart előadást. Tonté Barbara a roma konyhán keresztül hozza közelebb az érdeklődőkhöz a kultúrát, a hagyományokat. A fellépők között lesz a Platon Karataev, az Aurevoir, a Kelemen Kabátban, a Grabovski és az Ivan and the Parazol. A fesztivál az Imre herceg terv – közelebb egymáshoz projekt keretében valósul meg.

Egy héttel később a családosokat hívják a szervezők az ingyenes, de regisztrációhoz kötött Gubacs fesztiválra, amelyet augusztus 22-25 között a Mátrafüred – Sástó kempingben tartanak. A programok között szerepelnek: előadások, gyermekprogramok, koncertek és táncházak. Fellép a PASO, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák, a Besh o droM, a Hahó Együttes, a Szomszédnéni Produkciós Iroda és még sokan mások. Ezzel a fesztivállal szeretne az MCSSZ nyitni a külvilág felé, hogy akik még nem találkoztak a cserkészettel, de magukénak vallják az általuk képviselt értékeket, megismerkedhessenek velük és tevékenységükkel. A fesztivál a Lépj át a határaidon! projekt keretében valósul meg.

A cserkészetről

1907-ben Anglia déli partjainál fekvő Brownsea-szigeten egy kis táborral kezdődött a cserkészet. A mozgalom alapítója Lord Robert Baden-Powell; katona, nemzeti hős, nevelő és író, a Scouting for Boys című könyvében összegzett tapasztalatai és értékei adják a közös alapot világszerte a cserkészeknek. A kaland, az oktatás és a szórakozás egyedülálló kombinációjának köszönhetően a cserkészet folyamatosan megújul, és az állandó értékei mentén alkalmazkodik a változó világhoz.

A cserkészet ma a legnagyobb önkéntes, ifjúságnevelő mozgalom. A világ 200 országában több mint 50 millióan vannak, Magyarországon országszerte több mint 12 000 cserkész tevékenykedik, 6-tól egészen 100 éves korig. A cserkészeknek a játékokon túl küldetésük is van: „jobbá tenni a világot”. A cserkészet közös célja, hogy a gyermekek és fiatalok talpraesett, életrevaló, elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organization of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja.

(fotók: MCSSZ Facebook)