A 1823-as számon segíthetik a jövő tehetségeit

– Mindannyiunk érdeke, hogy minél több tehetséges magyar fiatalnak fogjuk meg a kezét, és aztán hosszú távon se engedjük el. Ez nagyon jó befektetés – fogalmazott Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a 12 éves múltra visszatekintő Nemzeti Tehetség Program két forrásból áll: a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlását a központi költségvetés a beérkező összeggel megegyező forrással egészíti ki, vagyis minél több az adózók felajánlása, annál nagyobb a befektethető forrás.

A 2019-20-as tanévben 3,3 milliárd forintból működik a program, ebből 350 ezer fiatalt érnek el, már óvodás kortól az egyetemistákig. Az eddig megítélt összeg meghaladja a 21 milliárd forintot. 2009 és 2019 között több mint 14 000 projekt megvalósulását támogatták. Az idén május 20-áig beérkező személyi jövedelemadó második 1 százaléka a 2021-ben nyújtható támogatások alapját jelenti majd.

– Aki az adója második 1 százalékát a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel, az az adóbevallásában az 1823-as technikai számon teheti ezt meg – jelezte az államtitkár.

Széleskörű a támogatás

– A tavaszi szünetben jelennek meg az újabb pályázatok a Nemzeti Tehetség Program keretein belül – közölte Novák Katalin. Beszámolt arról, hogy a tehetséggondozás kiterjed a tudományra, a sportra és a művészetekre is. Vannak tehetséggondozó műhelyek, ösztöndíjak, versenyek. Külön gondolnak azokra a gyerekekre, fiatalokra, akik hátrányos helyzetben, szegénységben élnek. Foglalkoznak a cigány tehetségekkel, vagy azokkal a lányokkal, akik nem az úgynevezett női szakmákban bontakoztatják ki tudásukat. – Elismerik a tehetségeket gondozó pedagógusokat is – tette hozzá.

Tehetség és hivatás a kulcsszó Pély Barnabás szerint

Pély Barnabás énekes, gitáros, dalszerző, a kampány védnöke saját, személyes példáján keresztül mutatta be, milyen fontos a tehetséggondozás. Elmesélte, hogy 8 éven keresztül tanult hegedülni. Részt vett táborokban, az ott dolgozó pedagógusoknak is köszönheti, hogy ma már ő is segíthet a tehetségeknek. Mint mondta, a család, a pedagógusok feladata, hogy olyan inspirációt adjanak, ami erős alapot ad a további fejlődéshez.

– Fontos, hogy a fiatalok tehetségük által is megtalálják a hivatásukat, amivel integrálódnak a társadalomba és erősítik a jövőt – fogalmazott.

Az eseményen részt vett Törő Ábris csellista és Stomp Bence Áron néptáncos, prózamondó, a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjasai.