Kedvező folyamat indult el a hazai agrár-szakképzésben: az elmúlt évek népszerűsítő programjainak köszönhetően egyre több általános iskolás dönt úgy, hogy mezőgazdasághoz vagy élelmiszeriparhoz köthető szakon folytatja középfokú tanulmányait. Szükség is van a fia­talok elhivatottságára, hiszen az agráriumban is egyre égetőbb a munkaerő- és a szakemberhiány – írta a Magyar Nemzet.

Azok a diákok, akik a mezőgazdaságban képzelik el a jövőjüket, mintegy 177 intézmény közül választhatnak. Az Agrárminisztérium 47 iskolát tart fenn, ahol ebben a tanévben összesen száz különböző alap- vagy ráépülő szakképesítés megszerzésére hirdettek felvételt. A tárcától kapott tájékoztatás szerint ősszel 7304 új tanuló kezdte meg tanulmányait ezekben az iskolákban.

A legnépszerűbbek egyértelműen a különböző technikusi szakok voltak, de a lovász-, a pék- és a kertépítőképzést is több száz tanuló választotta. – Manapság reneszánszát éli a kertépítés, ezért a szakképzésben megszerzett ismeretek birtokában a fiatalok megtalálhatják számításukat a munkaerőpia­con is – fogalmazott a tárca sajtóosztálya. Míg a fővárosban az élelmiszeripari képzések iránt a legnagyobb az érdeklődés, addig a mezőgazdasághoz kötődő középfokú oktatás Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megyében a leghangsúlyosabb.

Bár a NAIK Agrárgazdasági Kutató­intézet (NAIK AKI) statisztikája szerint 2013 és 2018 között összességében csökkent a különböző agrárszakokon tanuló diákok száma, bizakodásra adhat okot, hogy több olyan szakma iránt is megnőtt az érdeklődés, amelyekre korábban alig találtak jelentkezőt az intézmények. Ilyen például az agrárgépész szak, amelyre 2013-ban senki sem jelentkezett, 2018-ban viszont már 3211 tanulót tudtak felmutatni a szakiskolák.

A tanulmányból derült ki az is, hogy az elmúlt években csökkent a lemorzsolódás. A tanulók átlagosan kilencven százaléka sikeres vizsgát tett, így a korábbinál több szakember lépett be a munkaerőpiacra.