Egyre többen keresnek felújításra váró ingatlant - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Egyre többen keresnek felújításra váró ingatlant

Szöveg: MTI, fotó: Förster Tamás
2021. ápr. 12. 8:56
Otthonteremtési Program

A lakásfelújítási programnak máris érződik a hatása a használt lakások piacán: főként a Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon lettek népszerűbbek a korszerűsítendő lakások - derül ki az Ingatlan.com ingatlanhirdetési portál legfrissebb elemzéséből.

A felújítandó lakások mindenhol jóval olcsóbbak, mint az újszerűek; az ingatlan.com adatai szerint az átlagos kínálati négyzetméterár a fővárosban a felújítandó lakásoknál április elején 637 ezer forint, míg az újszerűeknél 20 százalékkal drágább, 768 ezer forint volt.

Tetemes a különbség a megyeszékhelyeken is: a korszerűsítendő lakóingatlanokat 320 ezer forintos átlagos négyzetméteráron hirdették a tulajdonosok, a felújítottakat pedig 417 ezer forintért, vagyis utóbbiak 30 százalékkal voltak drágábbak.

Érthető a kereslet élénkülése, hiszen a felújítandó lakóingatlanok olcsóbbak, gyermekes háztartások által igénybe vehető maximum 3 millió forintos állami támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén - véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az elemzés szerint országos viszonylatban jelentős különbséget mutat az érdeklődések eloszlása. A növekedés elsősorban a Budapesten és Pest megyén kívüli használt ingatlanok piacán érezhető, mert a fővárosban és annak agglomerációjában továbbra is a potenciális vásárlók egynegyede érdeklődött felújítandó ingatlanok iránt.