– Az Önként Jöttem díjjal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nagyon sokan vannak a környezetünkben olyanok, akik komoly elkötelezettséggel különböző célokért dolgoznak. A díjjal arra ösztönzünk mindenkit, hogy ismerjük fel ennek az értékét, és ismerjük el őket – közölte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a Karc FM műsorában.  

–  Ugyan csak egyvalaki  kaphatja meg idén a díjat, de szeretnénk kifejezni ezzel az elismerésünket minden olyan szervezetnek is, aki hasonló elkötelezettséggel dolgozik – hangsúlyozta.  

– Azzal, hogy a széles közönséget vontuk be a díj jelölési folyamatába és majd a szűkebb listára való szavazásba, arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy ismerjék meg a környezetünkben azokat a szervezeteket, akikhez csatlakozhatnak. Hiszen fontos, hogy minél többen támogassák ezeknek a szervezeteknek a munkáját – részletezte az ügyvezető.  

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes elmondta, hogy a jelölési fázis lezárása után a kollégáival közösen átnézik a jelöléseket tartalmi és formai szempontból is, és a későbbi döntéshozatal segítése érdekében létrehoznak egy szűkített listát, amelyben legfeljebb négy szervezet lesz. Október 17 és 28 között a nagyközönség szavazhat erre a négy szervezetre. Minden, a rövid listán szereplő szervezetet egy rövid leírásban be is mutatnak, hogy ezzel segítsék majd a döntést. 

– Ezután pedig a díj ünnepélyes átadásáig – ami december 5-én lesz – adománygyűjtési akciót fogunk szervezni az idei díj nyertesének – hangsúlyozta a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. 

Az önkéntesség a nagybetűs életre is felkészít 

Nemcsak a pályaválasztásban, hanem a fiatalok szociális szorongásának oldásában is sokat segíthet az 50 órás kötelező iskolai közösségi szolgálat – erről beszélt Annus Gábor, a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója és Papp Kármen soproni diák, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány mentoráltja a Karc FM Spájz című műsorában.  

– A fiatalokban mindig megvan az elköteleződés, hogy tegyenek az emberekért, a környezetükért. Fontos számukra, hogy valami jót tegyenek és akár az is, hogy megváltoztassák a világot. Ha visszagondolunk a saját fiatalságunkra, biztos, hogy mi is hasonlóan gondoltuk – mondta Annus Gábor. 

Papp Kármen szerint az önkéntesség nem csak jó érzéssel tölti el a diákokat, de a nagybetűs életre is felkészít, sőt a társadalmi, közösségi szituációkban is talpraesettebbé tesz.  

– A mai fiatalok körében a szociális szorongás sajnos nagyon sokakat érint. Az 50 órás önkéntesség ebben is rengeteget tud segíteni – jegyezte meg.   

Annus Gábor új és fontos szempontnak nevezte a szociális szorongás oldását. 

–  Rendkívül örülök neki, ha ez a tevékenység ebben is támogatást nyújt a diákoknak. Mindemellett, ha visszagondolok a saját fiatalságomra, úgy emlékszem, nem nagyon voltak arról valós információink, hogy egy választott pálya pontosan mivel jár, miket csinálnak egy-egy intézményben. Az iskolai közösségi szolgálat segítségével a mostani fiatalok 50 órában betekintést nyerhetnek a különböző munkahelyek, szervezetek működésébe is. 

Kármen az önkéntes munka keretében ápolói feladatokat látott el egy kórházban, ami elmondása szerint nem csak a gondozott idős emberek, de saját maga számára is egy nagyon pozitív élmény volt.   

– Egyrészt beleláthattam a kórházi munkába, ami így még jobban megtetszett. Másrészt olyan emberekkel is tudtam kapcsolódni, akikkel korábban nem. Gyönyörű volt az idősek szemében látni a velük töltött időért és beszélgetésekért érzett mérhetetlen örömöt és a hálát. 

Annus Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy akár a Családbarát Magyarország Központhoz is jelentkezhetnek a diákok önkéntes munkára, mivel szerződéses kapcsolatban állnak számos iskolával. 

 – Ennek keretében elsősorban közfeladatokkal kapcsolatos képzéseken, rendezvényeken való segítő munkákra lehet jelentkezni. Ehhez csupán egy formanyomtatvány kitöltésére van szükség, amit e-mailben is lehet igényelni az iksz@csalad.hu címen – mondta. 

A műsorban a szülők és diákok számára is elhangzott egy-két jó tanács azzal kapcsolatban, hogy milyen helyszínt érdemes választani az önkénteskedéshez. 

– Amennyiben tanítási napon zajlik a tevékenység, akkor 3 óra, ha hétvégén, akkor maximum 5 óra lehet az önkéntes munkavégzésre szánt idő. Ez azt jelenti, hogy összesen 10-12 különböző helyet is ki lehet próbálni, területet meg lehet ismerni. Természetesen akár 1-2 órára is lehet jelentkezni egy szervezethez - tette hozzá Annus Gábor.