A Magyar Innovációs Szövetség 2020/2021. évi versenyén 4 első, 4 második, és 3 harmadik helyezettet díjaztak, 11 pályázatot kiemelt dicséretben, további 44 pályázatot pedig dicséretben részesítettek, elismerték továbbá a tanárok és középiskolák tehetséggondozó tevékenységét is.

A tehetségek támogatása

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Magyarországon a Nemzeti Tehetség Program is támogatja a fiatal tehetségeket, ennek forrása az idén 3,6 milliárd forint a központi költségvetésből és a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából, jövőre pedig 4,2 milliárd forint biztosítja majd a programban a tehetségek segítését, éves szinten 350 ezer diákot érnek el.

A miniszter kiemelte, a program részeként a Stipendium Peregrinum ösztöndíj a fiatal tehetségek külföldi egyetemi tanulását támogatják. A lehetőséget az idén második alkalommal hirdették meg, a jelentkezések már lezárultak, és magasszintű zsűri dönt majd az ösztöndíjasokról.

Novák Katalin szólt arról is, hogy az innováció a versenyképesség alapja is. A várakozásokkal ellentétben az Európai Unió versenyképessége az utóbbi időben nem növekedett, ugyanakkor Magyarország kiemelkedő helyet foglal el az innovációs képességekben. Ezzel Magyarország szeretné megőrizni, javítani az ország versenyképességét, és hozzájárulni az uniós versenyképességhez.

Csillagászati és gyógyszeripari kutatás

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a verseny szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy az Európai Unió 1988 óta szervezi hivatalosan a Fiatal Tudósok Versenyét, melynek célja előmozdítani a 14-19 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködését, hozzájárulni az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez.

A 2020/2021. versenyre színvonalas, rekordszámú, 140 pályázat érkezett, ebből 13 határon túli magyar fiataloktól - ismertette Jakab László, a BME villamosmérnöki és informatikai kar professzora, a bíráló bizottság elnöke.

Az idei verseny első díját kapta Balázs Gábor Gergő, az ócsai Bolyai János Gimnázium diákja csillagászatot érintő munkájáért, Seitz Erik, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja a gyógyszeriparban használható új modell kutatásáért, Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákja a mesterséges neurális hálózatok működésének optimalizálásáért, Radó János, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja a digitális toll pályázatáért.

Az első, második és harmadik helyezettek egyéves ösztöndíjat kaptak, és 100 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételin.

(fotó: Illyés Tibor/MTI)