– A Családbarát Magyarország Központ a 2016-ban alapított díjával az önkéntes, önzetlen munkát szeretné elismerni, és a nagyközönséget ösztönözni arra, hogy a mindennapjaik részévé tegyék az önkéntességet – fogalmazott Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.  

– Az Önként Jöttem díj kettős célt szolgál, egy társadalmilag fontos tevékenységre hívjuk fel a figyelmet, miközben egy szervezet munkáját is díjazzuk – tette hozzá az ügyvezető.  

Emlékeztetett arra, hogy a Családbarát Magyarország Központ a korábbi években házon belül döntött a díj odaítéléséről, idén azonban bevonták ebbe a nyilvánosságot is.  

Már a jelölési és szavazási fázisban is kérték a nagyközönséget arra, hogy segítsenek megtalálni a díjra érdemes szervezeteket. Az általuk jelölt 34 szervezetből ezután egy 4-es szűkített listát állítottak össze a Családbarát Magyarország Központ munkatársai.

– A négy jelölt szervezetre összesen 9604 szavazat érkezett. Nagyon szoros volt a verseny, még a szavazatok lezárásának napján, reggel is másik szervezet állt nyerésre, mint amelyik végül győzött – mesélte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

Az ügyvezető ismertetése szerint a végeredmény így alakult: a nyertes Végeken Egészséglélektani Alapítvány 4064 szavazatot szerzett. Másodikként végzett a Mélyben és Reményben Alapítvány 2588 szavazattal, a harmadik a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség lett 1759 szavazattal, a Nevetnikék Alapítvány pedig 1193 szavazatot gyűjtött.  

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes a Katolikus Tv műsorában néhány mondatban bemutatta a jelölt szervezeteket is. A Végeken Egészséglélektani Alapítvány többfajta lelki egészségsegítő telefonszolgálatot működtet, és sok önkéntest tud mozgósítani. A kaposvári székhelyű Mélyben és Reményben Alapítvány a nehéz sorsú családoknak nyújt segítséget. A Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség mozgássérült fiataloknak nyújt lelki támogatást. A Pécsen működő Nevetnikék Alapítvány pedig a kórházban fekvő beteg gyerekeket segíti.  

Az ügyvezető elmondta, hogy tapasztalata szerint egyre nő az érdeklődés az önkéntesség iránt. Felidézte, hogy egy felmérés szerint a megkérdezettek harmada szívesen önkénteskedne, és csak azért nem teszi, mert nem érkezett hozzá közvetlen megkeresés. Ezért arra buzdít minden önkéntes munkát végző szervezetet, hogy bátran keressék meg a lakosságot.  

– A héten fogjuk elindítani az adománygyűjtő akciónkat, a felhívás hamarosan megjelenik a csalad.hu/onkentjottem oldalon. Itt közöljük a nyertes alapítvány számlaszámát is, és arra buzdítunk mindenkit, hogy adományozzanak a szervezetnek – tudatta Dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

Az összegyűlt adományokat és az Önként Jöttem díjat pedig december 5-én, az önkéntesség világnapján adják át a nyertes szervezetnek.