Ugyan a nyári szünet kezdetekor kinyithatnak a napközis és ottalvós táborok, de a járvány terjedésének megakadályozása érdekében a korábbiakhoz képest több előírást kell betartaniuk és betartatniuk a szervezőknek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatót készített a szabályokról, íme a legfontosabbak.

Fontos a 1,5 méter távolság

– A táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató diák, illetve szervező vehet részt.

– Az üdülést megelőző négy napon belül nyilatkoznia kell a szülőnek gyermeke egészségi állapotáról.

– A foglalkozásokon, étkezéseknél és a szociális helyiségek használatakor, valamint az ágyak elhelyezésénél törekedni kell a 1,5 méteres védőtávolság betartására.

– Elsősorban a szabadtéri foglalkozások ajánlottak, ha erre nincs lehetőség, fontos a zárt tér fokozott és folyamatos szellőztetése.

Nem maradhat el a kézmosás, fertőtlenítés

– A táborba érkezéskor minden táborozónak alaposan kezet kell mosnia vagy alkoholos kézfertőtlenítést használnia.

– Részletes tájékoztatni kell a gyermekeket a gyakori, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés módjáról. Fel kell hívni a figyelmüket az arc érintésének elkerülésére és arra, hogy a köhögési etikettet minden esetben tartsák be.

– A kézzel gyakran érintett felületeket, például az ajtókilincseket, a korlátokat, villanykapcsolókat, mosdók csaptelepeit vírusölő hatású szerrel kell fertőtleníteni.

– A táborozók által használt játékokat, sporteszközöket, játszótéri eszközöket is rendszeresen vírusölő hatású szerrel fertőtlenítsék.

– A takarítást, fertőtlenítést úgy kell megszervezni, hogy az a táborozók egészségét ne veszélyeztesse.

– Biztosítani kell a szociális helységekben a szappanos kézmosást és a vírusölő hatású kézfertőtlenítést.

– Korosztálytól függően felnőtt felügyelete mellett végezzék a gyermekek a kézfertőtlenítést. Kéztörlésre a papírtörlők használata javasolt.

Étkeztetésnél is fontos a higiénia

– Az étkezés helyszínének tisztasága, folyamatos fertőtlenítése kiemelten fontos.

– Étkezés előtt és után szappannal mossanak kezet a gyermekek.

– Ajánlott a biztonságos hőkezeléssel készíthető ételek kínálata. Fontos a zöldségek, gyümölcsök alapos lemosása.

– A közös használatú eszközök, például a só- és borsszóró tisztántartására, fertőtlenítésére fokozottan kell figyelni.

– A gyermekek által használt edényeket, evőeszközöket, poharakat, tálcákat megfelelő hatásfokú fertőtlenítővel kell mosogatni, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolására is ügyelni kell.

– Az étkeztetést végző személyzet használjon vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítőt.

– A dolgozók egészségi állapotát ellenőrizni szükséges.

A beteg gyermeket el kell különíteni

– El kell különíteni azt a gyermeket, szervezőt, segítőt, akinél a fertőzés tünetei észlelhetők. Erről a megbízott orvost is értesíteni kell.

– A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kötelező a kesztyű és a maszk használata.

– Gondoskodni kell a beteg gyermek szüleinek értesítéséről.