Dr. Kereki Judit, a Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője a rendezvény délelőttjén a Családbarát Magyarország Központ által a kisgyermekes családok számára összegyűjtött adományokat adta át Varsány és Rimóc községben.  

– Az adományok hasznos kellékeket, például babakádat, előkéket, takarókat, szappant, lázmérőt, illetve a finommotorikus készségeket fejlesztő eszközöket tartalmaztak. Továbbá magánadományként gyermekruhák, cipők, játékok és mesekönyvek is kerültek a csomagba. A kategóriánként nagyjából 30 és 50 darabos felajánlásokat a védőnői szolgálat fogja szétosztani a rászoruló családok között – számolt be a csalad.hu-nak dr. Kereki Judit.

Nógrád vármegyei szakmai nap

A salgótarjáni Illyés Gyuláné Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben megrendezett szakmai napon 35, különböző területről érkező szakember vett részt, többek között védőnők, óvodapedagógusok, kisgyermeknevelők, pszichológusok, gyógypedagógusok és családsegítők.  

A rendezvény első felében dr. Kereki Judit bemutatta a Gyermekút Módszertani Központ működését és részletesen ismertette a Nógrád vármegyei specifikus Gyermekút pilot projekt eredményeit. A program keretében három évvel ezelőtt Nógrád vármegye 13 hátrányos helyzetű településén 160 gyermek vizsgálatát végezték el a gyermekneurológusokból, gyógypedagógusokból, pszichológusokból és mozgásterapeutákból álló komplex szakmai csapatok. Majd az ennek eredményeként felállított diagnózist és javasolt családellátási tervet a gyermekút-menedzserek közreműködésével a gyermekek szüleivel is megismertették. A képzett gyermekút-menedzserek a program során folyamatosan kommunikáltak az érintett gyermekek szüleivel, családjával, gondoskodtak arról, hogy a gyermekek elkerüljenek a megfelelő fejlesztő, terápiás ellátásba. Folyamatosan nyomon követték, és a mai napig is nyomon követik a gyermekek fejlődését, az ellátás folyamatát, többek között, hogy a gyermekek eljutnak-e a megfelelő vizsgálati és ellátási helyszínekre a megadott időpontokban.    

A szakmai nap második felében a Nógrád Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Salgótarjáni Tagintézményének vezetője részletesen ismertette a pedagógiai szakszolgálat működését és azokat a helyi – megyei és járási – ellátási utakat, amelyekkel a résztvevő szakembereknek a hozzájuk kerülő gyermekek megkésett vagy eltérő fejlődésének gyanúja esetén fontos tisztában lenniük. Így a szakemberek a szülőket is tájékoztatni tudják arról, hogy hova vigyék tovább a gyermekeiket.

Szükség van a szakemberek mentálhigiénés támogatására

– Sikeresnek könyvelhetjük el a szakmai napot – értékelte a rendezvényt Dr. Kereki Judit. – Egyrészt a résztvevők hálásak voltak az ellátási utak ismertetéséért, hiszen kétszintű a hazai pedagógiai szakszolgálati rendszer, emiatt nem mindenki látja át, hogy melyik szintre mikor jut el egy gyermek. Másrészt a visszajelzések alapján fény derült arra is, hogy a szakemberek rendkívül leterheltek és óriási szükségük lenne mentálhigiénés támogatásra, melynek révén a saját praxisukban jelentkező problémákat jobban tudják kezelni és feldolgozni. Ennek apropóján körvonalazódott a terv, hogy a jövőben indítani fogunk olyan helyi szupervíziós vagy esetmegbeszélő csoportokat, melynek keretében a trénereink segíteni tudják a szakembereket ezen a téren is – hangsúlyozta dr. Kereki Judit.