Április 12-e az űrhajózás világnapja. 1961-ben ezen a napon küldtek először embert a világűrbe. Az orosz Jurij Alekszejevics Gagarin 108 percet tölthetett Földkörüli pályán, beírva ezzel magát a történelembe. A jeles nap alkalmából írhatnánk arról, mekkora jelentőséggel bírt a szenzációs esemény az akkori hidegháborús helyzetben, de inkább összegyűjtöttünk néhány egészen elképesztő „kulisszatitkot” az asztronauták világából.


1. Szkafander=ötöslottó

Annak a szkafandernek az értéke, amit az űrhajósok az űrséták során viselnek, meghaladja a 3 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnénk egy ilyet az otthonunkba, bizony ahhoz elsőkörben egy telitalálatos lottószelvény kell. Az űrruha 13 rétegből áll, és számos létfontosságú funkciót ellát: a többi között figyeli az életjeleket (pulzus, légzés), vékony csöveken keresztül biztosítja a test hőfeleslegének elvezetését, oxigén-, és ivópalack is van benne, sőt speciális pelenka is tartozik hozzá. Az első szkafanderek készítésekor még jelen volt egy úgynevezett gombostű menedzser is, aki ellenőrizte, nem maradt-e gombostű a ruhában, hiszen az rövidzárlatot okozhatott.


2. 15 napfelkelte 1 nap alatt

A Nemzetközi Űrállomáson dolgozók 45 percenként látnak napfelkeltét és napnyugtát, mivel 92 percenként kerülik meg a Földet 27 700 km/órás sebességgel. Valerij Poljakov kozmonauta 438 napot töltött az űrállomáson, ami azt jelenti, hogy 6570 napfelkeltét és napnyugtát látott ez idő alatt.


3. Kenyér helyett tortilla

1965-ben John Young úgy gondolta, jó ötlet marhahúsos szendvicset dugni a szkafanderébe kilövés előtt, holott ezzel komoly életveszélybe sodorta nemcsak magát, de a társait is. A súlytalanság állapotában ugyanis a kenyérből szétszóródó morzsák a tüdőbe kerülve fulladást okozhatnak. Sokáig csak pépes ételeket fogyaszthattak az űrhajósok épp emiatt, ma már azonban tortillát visznek magukkal, hiszen az nem morzsálódik.


4. Körömvágás, hajvágás

Az űrben speciális vákuumos hajnyírót használnak, nehogy a hajszálak felfedezőútra induljanak a kabinban. Ugyanebből az okból kifolyólag a körömvágást egy szellőzőcső felett végzik az űrhajósok.


5. Védekezés a bacilusok ellen

Ha az űrállomáson ér utol valakit a nátha vagy újul ki az allergiája, nem elég, ha tüsszentés előtt udvariasan a szája elé teszi a kezét. Az asztronauták erre a célra tüsszentőzacskót használnak, ezzel megakadályozva a vírusok vagy a baktériumok szétszóródását az űrhajóban.