„A talentum gyarapítása közös feladat” – Díjazták a fiatal tehetségeket és mentoraikat - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

„A talentum gyarapítása közös feladat” – Díjazták a fiatal tehetségeket és mentoraikat

Szöveg: Muhari Judit, fotó: Förster Tamás
2020. aug. 24. 12:11
Támogatások, kedvezmények

Magyarország legfontosabb erőforrása maga az ember. A talentum gyarapítása közös feladat: az államnak, az egyházaknak, az iskoláknak és a szülőknek is feladatuk van benne – hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján.

Összesen 64 díjat adtak át a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok és tehetségsegítő szakemberek számára a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjátadó gálán. Az elismerést 57 szakember, 1 tehetséggondozó szervezet, valamint 6 önkormányzat vehette át.

Rendkívüli helyzetben is ott a lehetőség

Az eseményt Novák Katalin úgy jellemezte: rendkívüli. Egyebek mellett azért, mert fizikai távolságot kell tartani a vírus miatt, így a diákok és a tanárok fél éve nem találkozhattak egymással. Most olyan pedagógusok vannak jelen, akik tehetséges fiatalokat támogatnak, és olyan diákok, akik kivételes tehetségek.

– A járvány miatt rendkívüli körülmények között élünk, sokan azt hiszik, most hátra lehet dőlni, mert elég a túlélés. De, akiben tehetség, akarat és kitartás van, meglátja a rendkívüli helyzetben a lehetőséget, és akkor is dolgozik, amikor mások pihennek – fogalmazott.

A Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket. A díj összesen négy kategóriában adható: idén „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő”, és „Kiváló tehetségsegítő elismerésben 50-en részesültek, Életmű díjat 7 szakember vehetett át.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a tehetséges fiatalok, az őket felkaroló pedagógusok, a tehetség ügye mellé álló ismert emberek reményt adnak arra, hogy Magyarország képes a "kanyarban előzni".

Szólt a Stipendium Peregrinum Programról, amelynek kedvezményezettjei a világ legnevesebb egyetemein tanulhatnak állami segítséggel. 19 fiatal tanulmányainak minden költségét egy éven keresztül az állam finanszírozza. A Nemzeti Tehetség Program keretében évente 3 milliárd, jövőre pedig 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre a tehetségek támogatására. Az adójuk egy százalékát a programnak felajánló magyarok száma pedig közelít a 300 ezerhez.


Kitartásra is szükség lesz

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a sikernek sok összetevője van, ebből csak egy elem a tehetség. Azt kívánta a díjazottaknak, hogy legyenek kitartók, szerencsések és építsenek sok kapcsolatot.

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára beszámolt arról, hogy nagyon sok kivételes tehetséget támogatnak az önkormányzatok.

Tehetségbarát Önkormányzat 2020 Díjjal 6, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el. A kitüntetést idén Budakeszi, Zalaegerszeg, Biatorbágy, Zirc, Kaposvár és Páty önkormányzata kapta.

– Ma a jók között a legjobbak munkáját ismerik el a községek, városok, illetve a megyei jogú vársok és a fővárosi kerületek kategóriában – tette hozzá.


Soha ne felejtsék el a gyökereket

Miklósa Erika Kossuth-, Liszt-és Prima Primissima-díjas operaénekes, aki az idei Stipendium Peregrinum Önsztödíj instruktura is volt, a kiválasztó táborról azt mondta: mentornak lenni hosszútávú felelősség. Aki a fiatalokat segíti, kibonthatja a kreativitást, a tudást.

– A tehetséghez szorgalom, elszántság is kell, de az értelem mellett szükség van az érzelemre is – hangsúlyozta. A fiataloknak azt üzente: soha ne felejtsék el a gyökereiket.

A díjazottak névsora itt olvasható.

További képeink a díjátadó gáláról