A 15-17 évesek pénzügyi ismereteiket hozzátartozóiktól szerzik, észrevétlenül „ragadnak rájuk”, és ezzel együtt a szülők, illetve a tágabb család pénzügyekkel kapcsolatos attitűdjei a meghatározók - derül ki a Magyar Nemzeti Bank egy korábbi kutatásának eredményeiből.

Nagyon sok szülő azonban hibás vagy nem következetes pénzügyi mintákat ad át gyermekeinek, valószínűleg azért, mert ő sem látta a helyes példát gyermekkorában. Az eltanult viselkedési formák később rengeteg probléma okozói lehetnek, éppen ezért kiemelten fontos, hogy biztos forrásból és minél hamarabb kezdjünk el ennek oktatását.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői szerint a következő pénzügyi minták elkerülésével, illetve felismerésével már sokat tehetünk azért, hogy a következő generáció pénzügyileg tudatosabb legyen.

A vásárlás ne jutalmazás legyen

Ha a gyermek türelmesen vár az orvosnál, máris kap egy jutalomcsokit? Ha nem sír az óvodában, akkor apró játékkal érkezünk érte? Ez könnyen vezethet oda felnőttkorban, hogy bármilyen nehézség, bánat éri a vásárláshoz mint hangulatjavítóhoz fordul majd.

Ne szóljunk bele, hogy a zsebpénzt mire költi!

Sokan esnek abba a hibába, hogy bár kap a gyermek zsebpénzt, mégsem költheti a szülő által feleslegesnek ítélt dologra. Pedig a gyermek ekkor még különösebb kockázat nélkül kísérletezhet kasszája kiürítésével. Ha ez így történik, ne bántsuk érte. Inkább beszélgessünk vele arról, hogy mire és hogyan lehetett volna még ügyesebben költenie azt a pénzt.

Pénzköltés=lelkifurdalás?

Ne keltsünk bűntudatot, különösen a kisebb értékű vásárlásoknál, például egy gombóc fagylaltnál. Persze közben azért magyarázzuk el a gyermeknek, hogy sok kicsi sokra megy, és biztassuk számolásra – mi történik akkkor, ha a zsebpénzéből minden nap vesz egy kis csokit. Értessük meg, hogy nagyobb célok is elérhetők egy is takarékoskodással.

Közös vagy külön kassza?

Egy párkapcsolat fontos kérdése, hogy legyen-e közös kassza. A megoldások a családokban is igen sokrétűek. Kutatások szerint minél inkább közösek a pénzügyek, annál boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat a párok. A családi kassza kezelése is egy olyan minta, amit akarva-akaratlanul átadunk a gyermekeknek. Bevonhatjuk őket a tervezésbe, és közreműködésük jutalma lehet, ha ők dönthetnek arról, hogy kötelezettségeink kifizetése után a megmaradt pénz egy részét milyen közös programra költjük.