Ezek az alkalmazások minden pillanatban megmutatják, hol tartózkodunk, esetleg még abba is belelátnak, kivel, mit leveleztünk, beszélgettünk. Rendben van ez így?

Szerintem az első és legfontosabb tisztázandó kérdés, tud-e arról a „megfigyelt” személy, hogy a készülékére ilyen program van telepítve. Ha ez valóban praktikus okokból történik (pl. külföldre utazik valaki egyedül, jól jöhet, ha van egy – még ha távoli is – biztonságot nyújtó társ; esetleg valaki betegsége okán kerülhet olyan helyzetbe, amikor szükségessé válhat a kereső funkció), akkor szerintem rendben van a dolog.

És ha az illető nem tud róla?

Ha csak egy „szembesítés”, vagy véletlen folytán, netalántán a kapcsolat felbomlása után derül ki, hogy egy ideje nyomon követték a napjait valakinek, na, akkor érdemes elgondolkodni azon, pontosan miről is szól ez a történet!

Honnan tudom hogy kémprogram van a telefonomon?

Kollégám mesélte, hogy az egyik ismerőse azért telepített titokban ilyen programot a párja telefonjára, mert úgy érezte, valami nincsen rendben a kapcsolatukkal, és csak szeretett volna megbizonyosodni arról, jó irányban haladnak a dolgaik, nem kell aggódnia egy harmadik fél miatt. (Jó irányba haladt, egészen addig, amíg a nő rá nem jött a turpisságra... ) Számomra egy ilyen lépés egyértelműen annak a jele, hogy olyan fokú bizalomvesztés történt a kapcsolatban, ami alapjaiban ingatja meg azt. Nem beszélve arról, ha egy lezárt kapcsolat után akár hónapokkal, évekkel később derül ki, hogy az ex-partner azóta is tudott minden lépésünkről, nekünk pedig sejtésünk sem volt erről. Hátborzongató, ugye? Ha engem kérdeznek, számomra semmilyen magyarázat nem lenne elfogadható ennek indoklására, de persze mások vagyunk…

Mit tegyünk?

Amióta utána olvastam a témának, és láttam, hogy vannak előfizetéses (!) szoftverek erre a célra, azóta csak megerősödött bennem: ezek a rendszerek bizony sokkal-sokkal okosabbak, mint azt mi gondolnánk! De mégis mit tehetünk, ha feléled bennünk a gyanú, hogy ilyen program fut a telefonunkon, laptopunkon? Nem vagyok egy nagy techguru, de azt gondolom, ez már az a szint, amikor első lépésként egy hozzáértő, informatikus szakember segítségét kell kérni (esetleg egy sokkal költségesebb, de minden bizonnyal hatékony megoldás egy új telefon vásárlása), mert egy egyszerű „tisztítás” ide nem lesz elég. De túl a fizikai cselekvésen, nem árt azt is végiggondolni, hogy mit üzen ez számunkra a kapcsolatunkról, a párunkról és persze önmagunkról. Nem kell azonnal kétségbe esni, de azt sose feledjük, hogy a túlzott kontroll nem a szeretet megnyilvánulása.

Előfordult Önnel már hasonló eset? Ön hogyan reagált? Szívesen elolvasnám a történetét!

Amennyiben Ön vagy valaki a környezetéből segítségre szorul, kérjük, ne habozzon! Hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot: 06-80/20-55-20. A szám a nap 24 órájában, ingyenesen, anonim hívható.