Az emberek 1 százalékát érinti a szkizofrénia

Ma Magyarországon a lakosság közel 1%-ára tehető a szkizofréniával élők száma. Az időnként felbukkanó negatív híreken túl az emberek többsége nem sokat tud erről a betegségről, a kialakult sztereotípiák pedig rontják a betegséggel élők felépülésének, a társadalomba való visszailleszkedésének esélyeit.

– A szkizofrén betegek a saját világukban élnek, melyre jellemző a realitáskontroll elvesztése és a valóság megítélésének hiánya vagy módosulása – kezdte előadását Dr. Németh Attila, pszichiáter, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa. Hangsúlyozta, hogy a szkizofréniával élő betegek ellátásának célja a társadalmi reintegráció. A sikeres ellátás feltétele pedig a betegközpontúság. A kulcsszó a hitelesség és az őszinteség. Ezzel tudjuk elnyerni a beteg bizalmát.

– A nagy bajra is van orvosság – folytatta a gondolatmenetet Dr. Szekeres György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense.

– A szkizofrénia komplex kezelést igényel, melynek alapja a beteg számára legmegfelelőbb gyógyszeres kezelés kiválasztása. Az első szívinfarktus után az a legfontosabb cél, hogy megelőzzük a következőt. Hasonló a helyzet a szkizofréniánál is, ahol a gyógyszeres kezeléssel egyensúlyban tarthatjuk a betegséggel élőt és megelőzhetjük a következő visszaesést – részletezte.

Elmondta, hogy a gyógyszeres kezelések sem egyformák: léteznek szájon át naponta szedendő tabletták, illetve tartós hatású injekciós készítmények is. A folyamatos, megszakítás nélküli gyógyszeres terápia mellett a betegek akár 95%-a egyensúlyban marad hosszabb idő után is, lehetőséget kapva a társadalomba történő visszailleszkedésre.

A művészet lerombolja az akadályokat

Ahhoz, hogy a betegek minél sikeresebben vissza tudjanak illeszkedni a mindennapi életbe, a környezet támogatása is szükséges. Ez a törekvés hívta életre 19 évvel ezelőtt a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Művészetterápiás Műhelyét, melyet Bender Márta művészetterapeuta vezet.

– A szkizofrén betegek felé elkötelezett szeretet és figyelem szükséges. Mi életteret adunk nekik, lebontjuk a határokat, hagyjuk őket szabadon kibontakozni. Az alkotás mindenkinek örömet, felszabadulást jelent. A betegek érzik, hogy csak rájuk figyelünk, segítünk nekik. Mindenki azt a helyet, azt a szigetet keresi a társadalomban, ahol elfogadják őt. Mi itt ezt a szigetet hoztuk létre. Nagy öröm látni, hogy az alkotás segítségével milyen hihetetlen fejlődéseket tapasztalunk. Az alkotók közül többen átlagon felüli tehetséggel rendelkeznek és alkotásaikat számos helyen kiállították már – mondta Bender Márta.

A Lelki Egészség Világnapja alkalmából 22 olyan alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők az V. kerületi Empathy Cafe-ban, melyek mindegyikét valamilyen mentális betegséggel élő alkotó készítette.