Ryder Caroll, a Bullet Journal megalkotója 20 évvel ezelőtt dolgozta ki ezt a határidőnaplót, amely Magyarországon csak néhány éve indult el hódító útjára. A New York-ban élő Ryder figyelemzavarát szerette volna kezelni a tudatos jegyzeteléssel, de módszere nem csak számára bizonyult hatékonynak: rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert. Nem csoda, hiszen segítségével bárki összpontosíthatja a figyelmét és kiutat találhat a tennivalók labirintusából. Varázsa abban rejlik, hogy teljesen személyre szabható.

Miről is van szó pontosan?

A Bullet Journal egy olyan határidőnapló, amelyet mi rajzolunk meg hónapról hónapra. Alaposan kidolgozunk egy tervet, amelyben helyet kapnak találkozóink, feladataink és céljaink. Ryder szerint a módszer lényege, hogy „rendszerezzük a múlt eseményeit, karbantartsuk a jelen történéseit és terveket készítsünk a jövőre nézve.”

Timi a közösségi oldalakon figyelt fel a Bullet Journal-re.

– Tavaly tetszett meg és sokáig kerestem a hozzá legmegfelelőbb füzetet, ugyanis pöttyözöttbe érdemes elkészíteni. A legjobb benne, hogy nem vagyok behatárolva és mivel magamnak rajzolom meg, így teljesen szabadjára engedhetem a fantáziámat.

Miben különbözik a többitől?

Míg normál esetben csak egy megvásárolt határidőnaplóba rögzítjük a számunkra fontos információkat, addig a Bullet Journal komplex tervezést kínál. Üres jegyzetfüzetet vásárolunk, majd egy könyvhöz hasonlóan tartalomjegyzéket készítünk és megszámozzuk az összes oldalt. Egy vonalzó segítségével napokra lebontva havi tervezőt készítünk, de külön oldalt szentelünk a feladatok listájára is. Helyet kaphat itt bevásárló lista, orvosi időpont, vagy az iskolában elért eredményeink.

Fontos a szimbolika

A Bullet Journal esetében kiemelt szerepet kapnak a különböző szimbólumok. A pötty jelzi az elintézendő feladatokat, az üres karika az eseményeket, a gondolatjel pedig az egyéb megjegyzéseket. A kiemelten fontos tennivalók csillagot, a kipipált teendők pedig egy x-et kapnak. Ezekkel a jelölésekkel áttekinthető lesz minden, így nem fenyeget a veszély, hogy elveszünk kötelességeink tengerében.

Olyan különleges, mint amilyenek vagyunk

Mint sok más esetben, itt is fontos a dizájn, hiszen motiváló erővel bír, ha minden egyes nap örömmel vesszük kézbe naplónkat. Külön öröm, amikor mi készítjük el a díszítést, időt és energiát szánunk rá, ami arra sarkall, hogy továbbra is foglalkozzunk vele.

– A leegyszerűsített verzió hamar elkészíthető, de én egy szombat délutánt is szívesen rászánok, hogy alapos munkát végezzek és megfelelően kidíszítsem. Pepecselős, de megéri, mert így teljesen egyedi lesz – meséli Timi.

A feladatok vándorolnak

Persze nem mindig alakul minden a terv szerint, így előfordul, hogy egy-egy feladatot nem sikerül a tervezett napon elvégezni, amelyet a szimbólumok segítségével könnyedén átütemezhetünk egyik napról a másikra. Az is megeshet, hogy átcsúszik a következő hónapra, viszont mivel mindig szem előtt van, így nem esünk abba a hibába, hogy túl sokáig halogatjuk. Jólesik beikszelni a véghez vitt célokat és nyugodt szívvel álomra hajtani a fejünket.

A szokásaink rabjai vagyunk?

Rossz szokásainkon változtatni sosem késő, ahogy újakat is bármikor kialakíthatunk. Ehhez viszont elengedhetetlen egy erős elhatározás és a megfelelő rendszerezés. A Bullet Journal abban is segít, hogy nyomon követhessük saját fejlődésünket. Napi szinten pöttyökkel jelöljük, ha aznap sikerült egy újonnan felvett szokást kipipálni, vagy egy rosszat elhagyni. Szerencsés ez a módszer, ugyanis csak napról napra kell „bizonyítanunk”, így nem tűnik végeláthatatlannak a feladat. A hónap végén pedig statisztikát készíthetünk, hogy lássunk, miben sikerült változunk.

Naprakészek vagyunk

Nem kell azon sem aggódnunk, hogy utolérjük-e magunkat, hiszen mindig a pillanatnyi állás van előttünk. Az viszont nem titok, hogy a tervezéshez kitartó munka szükséges.

– Pár osztálytársam átvette ugyan tőlem az ötletet, de nem sokáig tartott a lelkesedésük – mondja Timi. – Pedig nagyon is érdemes kitartani, ugyanis mióta vezetem a Bullet Journalt, azóta sokkal rendszerezettebb az életem. Jobban átlátom az iskolai feladataimat is, így nincs például olyan, hogy elfelejtem, hogy másnap dolgozatot írunk.

Az Y generáció imádja

A módszer itthoni elterjedése elsősorban a huszonéves korosztály influencereinek köszönhető, akik videóikban, vagy blogjaiban részletesen bemutatják a saját naplóik elkészítését. Ma már papír-írószerben kaphatók a kész verziók vagy hozzávaló kellékek, sőt szebbnél szebb dizájnokból is ihletet meríthetünk a neten. Mindemellett pedig számtalan weboldal taglalja a módszer előnyeit, vagy ad tippeket a megfelelő naplóvezetéshez. Úgyhogy rendszerezésre fel!