A szervezet 2020 májusi elemzésében rámutat arra, hogy az európai államok által nyújtott családi adókedvezmények mértéke jelentősen eltér, közöttük viszont Magyarország az élmezőnyben szerepel – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

A családoknak nyújtott célzott adókedvezmények mérése során összehasonlították egy egykeresős, kétgyermekes család és egy gyermektelen, egyedülálló munkavállaló adóterheit, akiknek adózás előtti, bruttó jövedelmük megegyezik. A vizsgált országokban az egykeresős és kétgyermekes családokat átlagosan 29,6 %-os adómérték terhelte 2019-ben, eközben egy gyermektelen munkavállaló átlagos adóterhe 40,1% volt, amely 10,5 százalékponttal magasabb, mint egy kétgyermekes családé – olvasható a KINCS közleményében.

Magyarország a 7. helyen

A családi adórendszer 2011-es bevezetése, majd 2014-es járulékkedvezményekre való kiterjesztése óta a magyar kormány megduplázta, és gyermekenként havi 20 000 forintra emelte a kétgyermekes családok által igénybe vehető személyi jövedelemadó-kedvezmény mértékét, amelynek eredményeképpen Magyarország a lista előkelő 7. helyén végzett (15%-os különbséggel), Németországhoz és Szlovéniához közel hasonló adómérték különbségekkel.

Nagycsaládosok adókedveménye

Egy kétgyermekes magyar család havi nettó jövedelme így 15%-kal magasabb a családi adózásnak köszönhetően, mint egy gyermektelen munkavállalóé. Ezen felmérés ugyanakkor nem tartalmazta a nagycsaládosok által igénybe vehető adókedvezményeket, amely a harmadik (és további) gyermekek esetében havi 33 000 Ft gyermekenként, míg a négygyermekes édesanyáknak egyetlen más ország sem biztosít személyi jövedelemadó-mentességet Magyarországon kívül – tette hozzá a KINCS.

Az adóterhek közötti különbség Luxemburgban a legnagyobb (- 21,1%), a második helyen Lengyelország (-17,9%), a harmadikon Csehország (-17,3%) végzett. Az adóterhek közötti eltérés Törökországban volt a legkisebb, itt mindössze -1,7 százalékpont a különbség, a lista alján található Görögország (-3,0%), és Norvégia (-3,6%). A nagyobb különbség kiterjedtebb adókedvezményt jelent a családok számára.