Szigetszentmiklósról Nógrádba

„Kedves Judit, egy fontos dolog lemaradt azt interjúból. Az, hogy megkaptuk az autót, leginkább az Úrnak köszönhető, és ezt szeretnénk, ha valahol szerepelne, hogy így gondoljuk.” Ez a rövid kérés érkezett a Károly családtól, miután elköszöntünk az újdonsült 9 üléses autótulajdonos családtól. A szülők és gyermekeik nógrádi, tájjellegű házukban fogadtak minket.

– Szigetszentmiklósról, egy sorházi lakás felső emeletéról költöztünk ide. Ott nem volt udvarunk, itt viszont már kutyáink is lehetnek. Öt gyermekkel nekünk az már élhetetlen volt. Sokat keresgéltünk, míg végül rátaláltunk erre a házra. Borzasztó állapotban vettük meg, 20 köbméter háztartási szemetet hordtunk ki, nagyon lelakott volt, és még most is rengeteg a munka – mesélte egyszuszra a családfő, Márk.

– Itt tudtok aludni, maradjatok velünk, mert van vendégszoba – ez a kedves invitálás már az óvodás Lóránttól érkezett. – Nézd, ki is tudunk csúszdázni az emeleti szobából. Apukám csinált nekünk udvari házikót, arra érkezünk a csúszdából. Jó mi?

Amikor megbeszéltük, hogy nem alszunk ott, fotós kollégámat elcsábította, mert az egyik virágot szerinte mindenképpen le kell fényképeznie. A nagylányok széket hoztak maguknak és leültek mellénk a verandán, Julcsi kutya pedig mellém telepedett a hintaágyban. A kicsi lány a házban maradt a nagytesóval.

„Mi van, ha jön egy újabb tengelytörés?”

– A házvásárlás után az autópark kicserélése is aktuális volt. Eddig egy 5 személyes 18 éves, és egy 9 személyes 23 éves autóval közlekedtünk. Az új autónkról a Facebookon láttam meg egy hirdetést, hogy 3 millió forinttal leszállították az árát. Az eredeti ár 11 millió volt, ez az összeg csökkent 3 millióval, plusz a 2,5 millió, nagycsaládosoknak járó állami támogatással. Így már elgondolkodtunk azon, hogy felveszünk némi hitelt, meg a tartalékunkhoz is hozzányúlunk. Elmentünk megnézni Csongorral, a nagyfiammal. Már csak négy autó volt összesen ebből a hároméves konstrukcióból. A két lány épp erdésztáborban volt. A kicsik elájultak tőle, és a 197 centis nagyfiamnak is nagyon tetszett a kocsi, hiszen végre kényelmesen elfért benne. A döntés még nem született meg, de másnap reggel, amikor mentem dolgozni, Csongor is felkelt korán. Azt kérdezte, ugye megveszem az autót. Mondtam, hogy még nem tudom, mert nagyon sok pénz. Azt mondta, ne gondolkodj, mert mi van, ha a másikkal meghalnak a többiek? Mi van, ha lesz egy újabb tengelytörés 90-nél, és jön egy kamion?

Az aggodalom nem volt indokolatlan, hiszen idén januárban épp ez történt, amikor az édesanya a 2 éves Zsuzsival és a 4 éves Lóránttal utazott az öreg 9 ülésesben. A vásárlást tehát eldöntötték, a határozatot, hogy jogosultak a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, gyorsan megkapták.

– Az autókereskedésnél viszont nem ment egyszerűen a folyamat. Az ügyintéző elfelejtette a papírmunkát elvégezni, pedig a Magyar Államkincstárnál azt mondták, amint beérkeznek a szükséges dokumentumok a kereskedőtől, utalják is az állami támogatást.

A szülők úgy tervezték, hogy már az új autóval mennek nyaralni Erdélybe, ez végül mégsem jött össze.

– A nyaralás előtti utolsó héten kiderült, hogy a lízingszerződéshez közjegyzővel kell hitelesíttetnem a személyes adataimat. Aznap, amikor szóltak a kereskedésből, két órán belül megoldottam, mégsem vehettük át a kocsit.

Eljött a nyaralás időpontja, a szülők, az 5 gyerek, a nagymama és a 2 kutya elindultak a régi 9 üléses autójukkal, mert, ahogy az apuka fogalmazott: ő a kutyák nélkül nem megy sehova. Julcsit, a pulit az utcán találták, Somát, a komondort a fajtamentőktől vették át.

– A hűtésrendszer úgy rossz, ahogy van, elfüstölt a műszerfal, nem megy a légkondi. Nagyszebennél elment a szervo is. Sokszor kifogyott már a szervoolaj, gondoltam, veszek olajat, feltöltöm. Láttam, hogy valami csöpög az adagolóból. Először még úgy gondoltam, hogy csak víz, de kiderült, a gázolaj folyt a forró motorra. Ilyen kálváriával indult a nyaralás. Utána még 7-et aludtunk ott, és sok helyre eljutottunk.

„Az volt a legfurcsább, mennyire érzékeny”

Két napja végül átvették az új kocsit, ami a feleségé lett. Laura vette át a szót.

– Amikor hazaértünk a nyaralásból éjjel 11 órakor, másnap már mehettünk az autóért. A régivel indultunk a kereskedésbe, ott letettük, az újjal hazavittük a mamát Szigetszentmikósra. Visszamentünk a kereskedéshez, én átültem az új kocsiba, a férjem pedig a régivel jött haza. Nagyon jó volt vezetni. Az volt a legfurcsább, hogy mennyire érzékeny. Nekem az nem fontos, hogy szép legyen, az sokkal inkább, hogy biztonságban legyünk. Ne kelljen izgulnom, hogy mikor áll meg vagy esik szét alattuk. Szerintem a másik kocsink utál engem. Mindig nálam ment tönkre benne valami. Már egész jól megtanultam a vizet utána tölteni, tudom, meddig kell várni, hogy a felforrt hűtővíz gőze ne égessen meg.

A két nagylánynak azért tetszik az autó, mert nemcsak azt hallgathatják, ami a rádióban megy, hanem mindenféle eszközt rá lehet csatlakoztatni a médiafelületre.

– A bátyám fúvószenét hallgat, de ha nincs velünk Csongor, akkor megy a metál, vagy a komolyzene. Mindenki összevissza ül, ha akar hátul, ha akar elől. A kicsik nem csak a szélén ülhetnek a gyerekülésbe, ezen középen is be lehet csatolni őket. Sokkal jobb nekik, mert így ketten is ülhetnek mellettük.

A két lány Nógrádba jár iskolába, oda ugyan egyedül mennek, ám mindannyian zenélnek.

– A nagyfiam, Csongor Konzervatóriumba jár, harsonán játszik. Ő koleszos, ezért nem kell naponta szállítani. Ilona lányom csellózik, Borbála bariton kürtözik. Ők Vácon tanulnak zenét – részletezte Laura. – Ez mindennapos utazással jár, hiszen, ha nincs hangszeróra, akkor szolfézsra kell menniük, illetve zenekarban is játszanak. A kicsiket viszem magammal. Lóránt óvodába jár, az is itt van Nógrádban. Zsuzsi 2,5 éves, majd a következő év szeptemberében kezdi az ovit.

Az apa Pestre jár dolgozni, a Lajos utcában van a munkahelye. Nyáron az 5 személyes kocsival járt be a céghez, de a nógrádi utakon az egyik kátyúba belement, akkor még helyrehozható volt a hiba. Aztán a kátyút ugyan megjavították, de nem sikerült tökéletesre, mellette beszakadt az út. 4 lengéscsillapító, 2 felni, az összes lengőkar bánta, és valami a kormányműben is megsérült.

– Mivel olcsó autóról van szó, 100 ezer forint körül meg lehetett javítani. A nyaralás előtti napokban viszont eltört a kuplung, és a motor is betegeskedik. Most a szervo nélküli, 9 személyes kocsival elmegyek a váci vasútállomásig, ott átszállok a vonatra, bemegyek a Nyugatiba, ott meg átszállok a 9-es buszra. Az 5 személyesen még fél év műszaki van, de most csak tologatni lehet, ha valakinek kell, elviszi így, ha nem, megy a bontóba. A nagyot hirdetjük, ha elviszik, akkor annak az árából veszünk egy kicsi kocsit. Akár négyszemélyes is lehet, az a lényeg, hogy Vácig el tudjak menni. A család pedig most már biztonságban van az új autóban.

Képek a család életéből:

(fotó: Förster Tamás)