A vírus miatt ugyanis globálisan állt le, vagy esett vissza az egyes alapanyagok ipari termelése, így jelentős alapanyaghiány keletkezett. „Ha pedig valamiből kevés van, és nagy rá a kereslet, akkor annak az ára emelkedni fog a piaci törvények szerint” – idézte Virovácz Pétert, az ING gazdasági elemzőjét a hirado.hu.

– Vannak globális, és vannak helyi hatások, amikor az építőipari áremelkedésről beszélünk. A globális oldalon természetesen ott van, hogy van egy jelentős túlkereslet az építőipari alapanyagok iránt, az építőipari termékek iránt. Mindenhol zajlanak a beruházások, infrastruktúra-fejlesztés, kapacitásbővítés vagy a lakáspiaci bumm. Innentől kezdve nagy kereslet van ezek iránt a termékek iránt. Viszont mindeközben azt is látni kell, hogy bizony a szállítmányozás akadozik. Egyrészt ugye a nyersanyagokat is nehezebb eljuttatni a feldolgozási helyre, másrészt a félkésztermékek, késztermékek is nehezebben, sőt nemcsak nehezebben, de drágábban jutnak el végül azokhoz, akik alapvetően már kiskereskedőként szétszórják a termékeket – monda Virovácz Péter.

Drasztikusan drágult a szállítás

Nemcsak Magyarországot érintik az építőanyagok árainak emelkedése, hanem a világ számos országában is drágulás tapasztalható. Az építőanyagok mellett más alapanyagoknál is drasztikus drágulás tapasztalható, erre nagy hatással van az egyre drágább konténerhajóval való szállítás költségeinek drasztikus növekedése is.

Elsősorban a távol-keleti konténerpiac borult fel teljesen a vírus hatására. A csökkent kapacitások mellett rövid idő alatt 6-7-szeresére nőttek a konténerszállítási díjak – mondja Ács Balázs, az Évosz elnökségi tagja.

Elmondta, hogy míg 2020 nyarán egy konténer 2500-2800 dollárért érkezett meg Távol-Keletről Európába, idén nyáron már 16-17000 dollárra emelkedett. Egy 30 ezer dollár értékű termék tengeri szállításánál ez a 13-14 ezer dolláros többlet is a vásárlókat terheli.

Az elmúlt hónapokban elsősorban az acél- és a faipari termékek, valamint a szigetelőanyagok drágultak drasztikusan, főként az építőanyag gyártásához szükséges alapanyagok áremelkedése miatt. Ács Balázs erre példákat is hozott a drasztikus áremelkedésekre.

A polietilén termék árai egy év alatt 600 euró per tonnáról 1600-1700 euróra emelkedtek. A sztirolgyöngy esetében a tonnánkénti árak 750 euróról 1750 euróra emelkedtek. Az acél ára pedig a tonnánkénti 550-600 euróról 1500-1600 euróra ugrott egy év alatt.

Kormányzati intézkedések

– Ahhoz, hogy a tervezett lakossági, kormányzati és vállalati fejlesztések jelen helyzetben is megvalósulhassanak, biztosítani kell a megborult folyamatok egyensúlyát – erről Orbán Viktor beszélt július elején a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

A kormányfő kijelentette: az áremelkedések megfékezéséért a kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el bizonyos építőipari termékekre.

– Októbertől elrendeltünk egy kiviteli korlátozást, és addig is be fogunk vezetni kivitel esetében kötelező bejelentést, és megpróbálunk bevezetni egy állami elővásárlási jogot – mondta a kormányfő.