Az EU-ban a teljes energiafogyasztás negyedéért, míg Magyarországon harmadáért a háztartások felelnek. A lakóépületek megfelelő hőszigetelése mellett egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen energiahatékonyságú háztartási készülékeket állítunk csatasorba, illetve azokat milyen módon használjuk, hiszen amellett, hogy a rezsiköltségeken spórolhatunk, a háztartás környezeti lábnyomát is csökkenthetjük.

Az LG Magyarország összeállítása szerint, ha például az egész Unió átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát lehetne megtakarítani, ami Portugália éves teljes villamosenergia-fogyasztásának kétszeresével, vagyis a tagállamok összesített villamosenergia-fogyasztása 3 százalékával egyenlő. És ez nem minden! Több mint 6,142 milliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani - ez a mennyiség 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő.

Tízezreket spórolhatunk takarékos gépekkel

„Magyarországon, bár az elmúlt években a támogatott csereprogramoknak is köszönhetően csökkent a háztartási nagygépek átlagéletkora, még mindig sok koros és energiapazarló készülék üzemel” – hívja fel a figyelmet Budai Nikoletta, az LG Magyarország szakértője. Beszédes adat, hogy amennyiben hazánkban az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi 1,9 millió tonnával lenne csökkenthető Magyarország CO2-kibocsátása. E mennyiség ötödét eredményezné a mosógép-matuzsálemek lecserélése, a fennmaradó részt pedig kb. fele-fele arányban hozná az elavult hűtők és fagyasztók kiváltása új készülékekkel.

„Nem mellesleg egy ilyen csere a rezsire is jótékonyan hatna: egy tizenéves hűtőt A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámla mintegy 10.000 forinttal lehet kisebb, egy ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig csaknem 30. 000 forint megtakarítás érhető el. Hasonló a helyzet a mosógépek esetében is, ahol a csere révén — a használat gyakoriságától függően — a villanyszámlán akár 10-12 ezer forintot, a víz- és csatornadíjon további hasonló summát spórolhatunk meg évente.”

A hűtők esetében ráadásul egy korszerű készülék sokat segíthet az ételpazarlás csökkentésében is. Ez sem kis probléma, hiszen a Nébih adatai szerint Magyarországon évente fejenként 33 kg rosszul tárolt vagy feleslegesen megvásárolt élelmiszer kerül a szemétbe. „Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerpazarlás megszüntetésével egy négytagú család akár évi 50.000 forintot is megspórolhatna” – mondja Budai Nikoletta.

Az okos használat is segít a zöldítésben

Szintén a környezetvédelmet szolgálja, ha olyan készüléket választunk, amely hosszú éveken át működik anélkül, hogy le kellene cserélnünk. A háztartási nagygépekben és légkondicionálókban alkalmazott inverteres motor a hagyományos meghajtáshoz képest kisebb energiafelhasználást, tartósabb működést tesz lehetővé.

A környezettudatossághoz nem csak az energiahatékony és tartós készülékek kiválasztása, de azok megfelelő használata is hozzá tartozik.

  • A hűtőt például nem szabad sem sugárzó hőforrás (pl. tűzhely) közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni.
  • A készülék hátulján lévő kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, ezért ne helyezzük a gépet szűk kamrába, a faltól tartsunk legalább 10 cm távolságot és félévente portalanítsuk a rácsot.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a nem No Frost rendszerű készülékeket legalább évente kétszer olvasszuk le.
  • A mosógép esetében a mosási hőmérséklet okos megválasztásával takaríthatunk meg több energiát, vagyis célszerű az átlagos szennyezettségű ruhákat csak 30-40 fokon, de az átlagosnál hosszabb programon mosni.
  • A gépet töltsük tele, de ne tömjük túl, ha pedig szárítógépet is használunk, előtte minél nagyobb fordulaton centrifugáljuk ki a ruhákat – kivéve persze az igazán kényes darabokat.

Besegít a mesterséges intelligencia

A háztartási berendezések optimális, ezáltal energiatakarékosabb és környezetkímélőbb működtetésében egyre nagyobb szerep jut az okos, illetve a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó megoldásoknak. „A mesterséges intelligenciával rendelkező háztartási gépek már most elérhetőek, és mivel ezek a készülékek képesek elemezni nem csak a környezetüket, de a felhasználói szokásokat is, ezek alapján pedig ki tudják választani az optimális működési beállításokat, sokkal energia-hatékonyabban tudnak működni, mint a hagyományos társaik. Szintén az energiahatékonyságot és a kényelmet szolgálja, ha a készülékeket az okostelefonunk segítségével tudjuk ellenőrizni és irányítani” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

  • ha elutazunk, távolról állíthatjuk be a hűtő hőmérsékletét
  • ha pedig otthon vagyunk és véletlenül nyitva felejtettük a fridzsider ajtaját, az okostelefonos app segítségével erről is értesítést kaphatunk
  • távolról vezérelhetjük a légkondicionálót, hogy egy percet se üzemeljen feleslegesen,
  • a mosógépünket úgy tudjuk beállítani, hogy akkorra végezzen a mosással, amikor hazaérünk (elkerüljük, hogy a fél napja a gépben heverő, rossz szagúvá vált ruháinkat újra át kelljen öblíteni)
  • az okos funkciók közül a diagnosztika, azaz hibafelismerés és -jelzés szintén olyan lehetőség, amely a pénztárcánk mellett a környezetet is óvja, hiszen ha a háztartási berendezés időben jelzi, hogy valamilyen probléma lépett fel, elkerülhetjük a hibás működésből fakadó többletfogyasztást és a borsosabb szervizszámlákat