Mit jelent az otthon a kisgyermek számára?

A gyermek ott érzi otthon és biztonságban magát, ahol a szülei vannak. Viszont idővel a lakóhelynek, a lakókörnyezetnek is szerepe lesz ebben. Ahogy megtanul járni, elkezdi felfedezni a környezetét: felderíti a lakás, a kert minden zugát. Lesz kedvenc helye az otthonukban, ahol szívesen tartózkodik.

A két-három éves már megismeri a lakókörnyezetét, a megszokott séta útvonalát vagy a játszótér irányát. Felismeri a szomszédokat, a környék kutyáit, a boltban dolgozó pénztárost. A játszótéren „barátkozni” kezd a házukban vagy a környéken lakó gyermekekkel. Ha születése óta egy helyen lakik, akkor gondolkodásában ez az egyetlen hely az ő otthona. De mi történik akkor, ha el kell költöznünk?

Milyen hatással van a költözés a gyermekre?

A költözés olyan változást hoz, amit csöppet sem könnyű átélni a gyermekeknek. Legtöbbször megrendül a biztonságérzetük, veszteségélményt élnek át. Egy kicsi gyermeknek, aki még nem tudja felfogni az efféle fordulatot, nehéz elképzelni, hogy életének stabil pontjai – az otthona, a játékok, az ágya – hol lesznek ezután? Hol fognak majd játszani? Ebben a helyzetben számára ezek a kérdések létfontosságúak, és megválaszolatlanságuk fokozzák bizonytalanságát.

Költözés után szembesül csak igazán azzal, hogy a neki fontos dolgok és emberek a régi helyen maradtak, már nem láthatja többé őket. Bizonytalanságát és veszteségélményét tovább erősíti, ha a költözés a szülők válása miatt történik, és a régi lakóhely elvesztése mellett az egyik szülővel, esetleg a testvérével sem él ezután együtt.

Ha gyermekünk már óvodába vagy bölcsődébe jár, a költözés után további nehézségekkel kell szembenéznie: új barátokat kell találnia a játszótéren vagy az óvodában, új szokásokat kell megismernie, és alkalmazkodni hozzájuk. És közben hiányozhatnak neki a régi pajtások, a régi óvónéni.

Minél nagyobb a változás a lakókörnyezetben, annál nagyobb próbatételt jelenthet az áthidalása. Egy kisebb faluból a nagyvárosba költöző gyermek számára például a zsúfolt környezet, az erős zaj, a kert hiánya igencsak nyomasztó lehet. Nehézséget jelenthet, ha egy más nyelvet beszélő országba költöznek, és nem érti a beszédüket.

Ráadásul, ha mi is feszültek vagyunk a költözéstől, és nem tudunk eléggé figyelni rá, még jobban szoronghat gyermekünk.

Hogyan könnyíthetjük meg számára/számukra a költözést?

A költözésről akkor érdemes az óvodás vagy kisebb gyermekkel beszélni, ha mi, szülők már pontosan tudjuk, hogy mikor és hova költözünk. Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a költözés a gyermeknek érzelmi kérdés is, és nem lesz könnyű megküzdenie a bizonytalansággal, a veszteségeivel.

- Először magyarázzuk el az ő szintjén, hogy mi fog történni, ezután elvihetjük az új lakóhelyre, megmutathatjuk, hogy hol fogunk majd lakni, hol lesz a szobája, az ágya.

- Elmesélhetjük, hogyan kerülnek majd át a család használati tárgyai az új helyre.

- Rajzokkal, mesékkel is segíthetjük, hogy el tudja képzelni, mi történik majd.

- Fontos, hogy hagyjuk, gyermekünk szomorkodhasson a változás miatt, hadd adja ki, keseregjen a vesztesége felett, még akkor is, ha nekünk ez nem tűnik olyan fontosnak.

- Ha szomorúnak látjuk a történtek miatt, beszélgessünk vele, hogy kimondhassa az ezzel kapcsolatos érzéseit.

Külön nehézséget jelent, ha már bölcsődébe vagy óvodába járt, beszokott oda, és most ebben is váltani kell, új helyre kell beszoknia. Ha már voltak barátai, kötődött az óvónénihez, lehetőséget kell adni, hogy elbúcsúzhasson, és elvihessen valamilyen emléket magával.

Mikor forduljunk szakemberhez? Ki tud segíteni?

Ha a családi életben egyéb változás is van, ami újabb alkalmazkodást kíván a gyermektől, akkor szorongásos tünetek jelenhetnek meg: az addig jól alvó gyermek éjszakánként felébred, nem hajlandó egyedül öltözni, vagy érzékenyebbé válik, gyakrabban sír. Ebben a helyzetben szükséges az érzelmi támogatás, a vigasztalás, a megértés.

A költözés hatása a bölcsődei, óvodai viselkedésben is megjelenhet. Az átélt bizonytalanság és feszültség miatt a gyermekek gyakran érzékenyebbek, sírósabbak, visszahúzódóbbak lesznek, vagy éppen ellenkezőleg; a feszültség miatt verekednek, agresszívabbak a társaikkal. Ez a viselkedésváltozás legtöbbször átmeneti, ami néhány hónap után megszűnik. Ha a problémák állandósulnak, akkor érdemes pszichológus segítségét igénybe venni.

(fotó: Shutterstock)