Ma már népbetegségnek számít hazánkban a csontritkulás. Eddig főként a nőkre vonatkozó adatok láttak napvilágot, de most már tudjuk: a férfiakat is veszélyezteti. Az emberi szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen ásványi anyagok egyike a kalcium, melynek hiánya csonttöréshez, csontritkuláshoz vezet. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság és a Theodora Kékkúti kutatása a nők és a férfiak - kálciumfogyasztással kapcsolatos - szokásaira vonatkozó adatokat tette közzé.


A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen levő ásványi anyag. Fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében és elengedhetetlen a szív és a keringési rendszer megfelelő funkciójához. A kalcium a csont alkotórésze, ezért a szervezetnek az egészséges csontképzéshez elegendő kalciumbevitelre van szüksége.


Kevés kalciumot fogyasztunk

A napi javasolt kalciumbevitel – az Egészségügyi Világszervezet javaslata alapján 1000 mg - egyik hatékony formája a magas kalcium tartalmú ásványvíz fogyasztása. A nem elégséges kalciumbevitel növeli a csontritkulás kockázatát. Magyarországon a lakosság csaknem 70 százaléka a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt; a vizsgált, 20-59 éves korcsoportban a legkevesebb kalciumot az 50-59 évesek fogyasztják, és még a legtöbb kalciumot fogyasztó 20-29 év közötti korosztály kétharmadának is az ideálisnál kevesebb kalcium kerül a szervezetébe. A kalcium természetes forrásból való biztosításának egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módja a magas kalciumtartalmú ásványvíz fogyasztása.


Ha a férfi nem figyel magára, őt is eléri a baj

Magyarországon a csontritkulás – amelynek egyik rizikófaktora az alacsony kalciumbevitel – a lakosság 10 százalékát érinti. A közhiedelemmel ellentétben nem női betegségről van szó, a férfiak is veszélyeztetettek. A férfiak esetében a csontritkulás egyik fő oka a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, és a túlzott koffein mellett a túlzott alkoholfogyasztás, amely csökkenti a csontképzést, valamint vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz. A kutatásban megkérdezett férfiak napi szinten több mint négyszer annyi alkoholt fogyasztanak, mint a nők: míg a hölgyek teljes napi folyadékfogyasztásának mindössze alig 1 százalékát teszi ki az alkohol, a férfiak esetében ez 4,5 százalék. A kutatásban megkérdezett nők átlagosan napi 2,6 liter, míg a férfiak valamivel kevesebb, nagyjából 2,4 liter folyadékot isznak. A nők esetében ennek 70, míg a férfiaknál ennek 64 százaléka víz.


Nem veszik komolyan

Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke korábban elmondta: úgy tűnt, a betegség kezelése jó úton halad, 2010-ig a csonttörések száma a felére csökkent. Az utóbbi években azonban negatív tendencia alakult ki, 20 -30 százalékos emelkedés indult. Ezt több tényező magyarázza, ezek közül kiemelkedő ok, hogy kevesebb a kezelt beteg. A 2010-es évek elején kezelték a legtöbb beteget, 150 ezret, ma kevesebb, mint 90 ezer ember fordult orvoshoz. Pedig a csípő csonttörésen átesettek egyharmada nem éri meg a következő évet, a fele soha többet nem tud segítség nélkül járni. Ennek ellenére a törésen átesettek sem kapnak megfelelő kezelést, és a megelőzés is kevesebb figyelmet kap. Kijelentette: a gyógyszerszedési fegyelem katasztrofális. Az első év végére a betegeknek csak egyharmada, a második év végére csak 20 százaléka szedi be a gyógyszer, pedig azt legalább két évig kell szedni ahhoz, hogy hatásos legyen. A betegek fele nem is érdeklődik a betegsége iránt. A szakember hangsúlyozta: ez egy kezelhető betegség, de csak odafigyeléssel. Ha nem gyógyítják, a következő törés kockázata két- háromszoros.