Az idén csak július 29-ig tartottak ki a Föld ezévi erőforrásai, vagyis az év második felében már a tartalékokat emésztjük fel.

2018-ban 800 ezren vásároltak a Fekete pénteken, és megközelítőleg 40 milliárd forintot költöttek. A szakemberek arra számítanak, hogy idén ennél is többen, várhatóan több mint egymillióan vásárolunk a Black Friday akciók kapcsán, és a tavalyi dupláját, akár 80 milliárd forintot is elkölthetünk.

November 29: Black Friday és Ne vásárolj semmit! nap

Környezetvédő szervezetek évek óta a Fekete pénteken rendezik meg a Ne vásárolj semmit! napot, amellyel a túlzott fogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet. Magyarországon 2004-ben volt először Ne vásárolj semmit! nap, amelyet akkor a Tudatos Vásárlók Egyesülete szervezett. Azóta számos civil szervezet és informális csoport csatlakozott a kezdeményezéshez.

A kampány oka, hogy sokszor valós szükségleteinken messze felül, nyakra-főre vásárlunk. A megszerzett dolgok vagy otthon halmozódnak, vagy rövid úton a kukában kötnek ki. A Ne vásárolj semmit! nap a túlfogyasztás elleni jelképes tiltakozás.

A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, mikor jön el a túlfogyasztás napja.

Míg 1970-ben december 23-ig használtuk el az évi „kvótát”, 2019-ban már csak július 29-ig tartottak ki a Föld idei évre való erőforrási, vagyis az év második felében már a tartalékokat emésztjük fel. A Ne vásárolj semmit! nap arra is alkalmas, hogy az egész évre jellemző vásárlási, fogyasztási szokásainkat is átgondoljuk és stratégiát váltsunk.

Talán nem meglepő módon a Fridays for Future nemzetközi mozgalom legközelebbi Globális klímasztrájkját is november 29-én rendezik meg. Greta Thunberg inspirációjára létrejött mozgalomhoz ma már nem csak diákok csatlakoznak szerte a világon. Csak Magyarországon november 29-én pénteken több mint egy tucat nagyvárosban több ezren vonulnak utcára, hogy felhívják a figyelmet a környezeti problémák súlyosságára, és arra, hogy most kell cselekednünk.


(Fotó: Shutterstock)