2015 nyarán 1 hónap telt el aközött, hogy beleszerettünk Szigetszentmiklósba és eladtuk a pesti lakásunkat. Szeptember 5-én már a fügéket számoltam a fügefánkon a nappali ablakából, miközben egy könyvekkel teli doboz tetején ücsörögve ittam az itteni első reggeli kávémat. Milyen felelőtlen dolognak tűnik mindent felrúgni egy nyár leforgása alatt! Valóban volt kockázat, mégis életünk egyik legjobb döntése volt. A siker titka a szerencsén túl az volt, hogy minden felvetődő kérdést nagyon alaposan körüljártunk, így másnak is ezt az utat tudom javasolni.

1. Készítsünk listát!

Ha időről időre napirendre kerül a költözés gondolata, akkor szinte biztos, hogy menni kell, amikor erre lehetőség kínálkozik.

Amikor előkerül a költözés gondolata, ne hessegessük el, mondván, túl bonyolult! Beszéljük át a párunkkal, mi minden szól a költözés mellett. Kinőttük a lakást, mert családbővítésen gondolkozunk? Más helyre vágyunk, ami jobban passzol a család életritmusához? Írjunk listát, mi mindenre van szükségünk! Melyek azok a pontok, amik a jelenlegi otthonunkban adottak, és melyek azok, amik csak egy új helyen teljesülhetnek? Ha időről időre napirendre kerül a költözés gondolata, akkor szinte biztos, hogy menni kell, amikor erre lehetőség kínálkozik.

2. Pénzügyi terv

Akár szakember bevonásával, akár önjáró módon, de tájékozódjunk, hogy mik a lehetőségeink! Mérjük fel az ingatlanpiacot mind a jelenlegi otthonunk, mind a kiszemelt új hely környékén. Fontos szempont, hogy anyagilag hogyan valósulhat meg a költözés! Érdeklődjük meg, milyen kedvezményekre vagyunk jogosultak, ha több gyermeket nevelünk, vagy családalapítás előtt állunk. Tájékozódjunk a banki feltételekről és a járulékos költségekről, nehogy később kellemetlen meglepetésben legyen részünk. Ezek a tényezők mind-mind nagyban befolyásolják a pénzügyi keretünket. Csak ezután dőlhet el, hogy használt lakást vásárolunk-e, vagy építkezésbe fogunk.

3. Használjuk a közösségi médiát!

Szinte minden településnek létezik már csoportja az interneten, ahol a helyi lakosok nagy lelkesedéssel osztanak meg használható, aktuális információkat. Érdemes megérdeklődni, milyen az egészségügyi ellátás, a közlekedés, milyenek az oktatási intézmények. Nyugodtan kérjük meg a csoporttagokat, mondjanak egy pozitív és egy negatív dolgot az otthonukról. Ezeknek a válaszoknak a segítségével jóval tisztább képet kapunk a kiválasztott helyről, mint amikor kocsival teszünk pár kört a környéken, vagy ingatlanos segítségével próbálunk tájékozódni.

4. Hallgassunk az ösztöneinkre!

A fent említett pontok rendkívül fontosak az eredményes költözéshez, mégis mondhat bármit a banki szakember vagy a leendő szomszéd, ha mi mást érzünk legbelül. Egyszerűen tudjuk, mi az, ami valóban jó lesz a családunknak! Milyen környezetben fogja jól érezni magát a gyermekünk, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan élhessünk. A legerősebb bizonyosság arra, hogy megleltük a nagybetűs Otthont, ha olyan nyugalmat és boldogságot érzünk az új helyen, amit korábban máshol nem tapasztaltunk.


(kép: shutterstock)