1. Állítsuk össze a kórházi csomagot

Az utolsó trimeszterben (de legkésőbb a 34. hétig) érdemes összekészíteni a kórházi csomagot. Célszerű a holmit kettéosztani és egy táskába a szüléshez szükséges dolgokat, a másikba pedig a kórházi tartózkodáshoz és az újszülött érkezéséhez nélkülözhetetlen kellékeket csomagolni. A párunknak se felejtsünk el egy pakkot összeállítani. Ha a babakelengyénk sem teljes, ezt is egészítsük ki a hiányzó elemekkel.

2. Fejezzük be az utolsó simításokat a babaszobában

Ha még nem tettük volna, szereljük össze a kiságyat, a pelenkázót, a babahintát (ehhez természetesen kérjünk segítséget, ne mi emelgessünk). Mossuk és vasaljuk ki a kis ruhácskákat, és tegyünk mindent a helyére, hogy az utolsó hetek tényleg a pihenésről szóljanak. Ne feledkezzünk meg az autósülés beszereléséről, a bébimonitor, légzésfigyelő beüzemeléséről (legyen otthon elegendő elem) és a babakocsi felállításáról sem.

3. Készüljünk fel a szülés utáni időszakra

Amennyiben elsőszülött gyermekünket várjuk, akkor valószínűleg teljes erőbedobással a szülésre készülünk. Természetesen ez is nagyon fontos, ám nem árt, ha azzal kapcsolatban is tájékozódunk, mi vár ránk a szülést követően. Mi történik a kórházban, hogyan fogunk szoptatni, ki fog segíteni (anyós, barátok bevethetők-e?), mikor hazaérkezünk, hogyan osszuk meg a feladatokat (házimunkát, baba körüli teendőket) a párunkkal, lesz-e elegendő étel a fagyasztónkban, mi az a szülés utáni depresszió és hogyan kerülhetjük el stb. Minél felkészültebbek vagyunk, annál kevesebb meglepetés ér majd minket és annál nagyobb harmóniában és békében telhet az egyébként megterhelő gyermekágyas időszak.

4. Tájékozódjunk a kedvezményekről, támogatásokról

Célszerű még szülés előtt tájékozódni a baba világra jötte utáni támogatásokkal kapcsolatban, hiszen utána a sok teendő miatt valószínűleg se időnk, se energiánk nem lesz ezzel foglalkozni. A teljesség igénye nélkül íme néhány igényelhető támogatás.

- Anyasági támogatás: Az anyasági támogatás egy egyszeri juttatás, amire minden frissen édesanyává vált nő jogosult. Az igényt a szülést követő 180 napon belül kell benyújtani a lakóhely szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatalnál vagy ha az igénylő munkahelyén működik családtámogatási kifizetőhely, akkor a kifizetőhelynél lehet igényelni.

- Családi pótlék: Szintén a gyermek születését követően igényelhető és alanyi jogon egészen a gyermek középiskolai tanulmányainak végéig jár. Az összege egy gyermek után 12.200 Ft, amit csak az egyik szülő kap majd havonta a bankszámlájára.

- Babaváró támogatás: Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít), maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban.

- Születési támogatás: Érdemes megérdeklődni a lakóhelyünk szerinti illetékes önkormányzatnál, hogy van-e valamilyen születési támogatás, ami jár nekünk. Ez településenként, Budapesten pedig kerületenként teljesen eltérő lehet. Van, ahol egy bizonyos pénzösszeggel, van, ahol babakelengye csomaggal vagy valamilyen utalvánnyal támogatják a megszületett gyermeket és családját. A szülés után maximum 60 napon belül azonban erre is be kell adnunk az igénylésünket, különben lecsúszunk róla!


(kép: shutterstock)