Akár kollégiumba, akár albérletbe készül a gyerek, az otthon elhagyása mindig egy érzelmi hullámvasút az egész család számára. Nem könnyű az elengedés már önmagában sem, ráadásul jókora terhet róhat ránk egy macerás költözés is. Íme, néhány praktikus ötlet, hogyan könnyíthetjük meg ezt a procedúrát.

1. Rendszerezzünk specifikusan!

A dobozolásnak is megvan a maga „művészete”, itt ugyanis a megfelelő rendszerezés tényleg elengedhetetlen. Jól jönnek ilyenkor a gyakorlatias szülői ötletek. Tegyük külön a tisztasági szereket, a ruhákat és a könyveket, viszont ezen felül fontos, hogy a dobozokra részletesen írjuk rá, hogy mi található bennük. A „minden kacat” felirat nem igazán konkrét.

Tapasztalatból mondom, hogy nincs annál bosszantóbb, mint amikor keres valamit az ember lánya, de a leragasztott dobozt feltépve a 10 éve kutatott fél pár fülbevalótól kezdve a régi matek füzetig mindent megtalál, csak éppen azt nem, amire szüksége lenne.

2. Tegyük közös programmá a pakolást!

Nem lesz annyira „kötelező jellegű” a költözés, ha egy picit feldobjuk a hangulatot. Szánjunk rá időt, hogy közösen alaposan átgondoljuk, mit is kellene csemeténknek magával vinnie, így nem lesz kapkodás a folyamat. Lesz időnk komótosan, jó zene mellett, kis nosztalgiával egybekötve egy szuper családi programot kreálni a dobozolásból. Nekünk, szülőknek is talán könnyebb lesz az elengedés, ha végigkísérhetjük gyermeküket ezen az úton, akinek pedig kellemes emlék marad az első költözés.

3. Ne rakjunk el felesleges dolgokat!

A költözés remek alkalom arra, hogy kicsit a lelkünkben, de a cuccok között is rendet tegyünk. Ne legyünk restek kidobni, amire már nincs szükség. „Az egyszer majd jó lesz valamire” dolgok általában sosem kerülnek elő a dobozból.

Azokat a ruhákat pedig, amelyek már évek óta a szekrényben bujkálnak, mégis emlékek kötődnek hozzájuk, érdemes egy zsákba eltenni és megőrizni későbbre az utódoknak. Gondoljunk arra, hogy sem egy albérlet, sem egy kollégium nem hatalmas raktár, hanem általában szűkös ott a hely: gyermekünk tehát valóban azt vigye magával, amire szüksége van.

4. Jöjjünk ki gazdaságosan!

A nagy költöztető cégek igen borsos áron dolgoznak. Leleményes megoldás lehet, hogy eleve alapvetően bútorozott albérletet keresünk, ha pedig nem találunk, akkor inkább barátokat, ismerősöket kérünk fel segítőknek. Egy nagyobb autóval már jól megoldható az átpakolás, még ha többször kell fordulni, akkor is jobban megéri anyagilag. Nem beszélve arról, hogy vidámabb és lazább a költözés barátokkal, akiknek egy szívességgel meg is hálálhatjuk majd a segítséget a jövőben.

5. Szerezzünk be új lakberendezési tárgyakat!

Szép dolgok az emlékek, ám tudomásul kell vennünk, hogy most egy fejezet lezárult, és fiunk-lányunk számára (és persze számunkra is) egy másik kezdődik. Egy-egy friss szerzemény, ruhadarab, egy szép dekoráció vagy könyv az újdonság varázsával lengi körül majd gyermekünk leendő otthonát. Vásároljunk valami apróságot, ami új lakóhelye védjegyévé válhat és a kezdetet szimbolizálja.

+1. Készítsük fel az önállóságra!

Az új élethelyzet rengeteg olyan szituációt tartogathat tinink számára, amely váratlanul éri majd őt magát is. Az első napokra érdemes előre megfőzött és kiporciózott ebéddel útjára bocsájtani, így az étkezésre legalább nem lesz gondja, és nyugodtan fókuszálhat a beilleszkedésre.

Még a költözés előtt mérjük fel a terepet, mi az, ami van az új helyen, és mi nincsen, majd mindezt vessük össze a gyerek életmódjával. A mosás, sütés, kávéfőzés, postai ügyintézés és bevásárlás nagy eséllyel új terep lesz számára, lássuk el néhány hasznos útmutatással!

A technikai tanácsok mellett azonban az a legfontosabb, hogy valamennyien kellemes szájízzel nyissunk az új élethelyzet felé. Tegyük meg gyermekünkkel együtt, mosolyogva az új otthonukig vezető utat!

(fotó: Shutterstock)