Nem csak a kézmosás, a szárítás módja is kulcsfontosságú
Szerző:Lucart2019. 05. 04.Életmód
Világszerte minden évben május ötödikén ünneplik a Kézhigiénia Napját. A fertőző betegségek nyolcvan százaléka érintéssel terjed, a helyes kézmosás és szárítás nagymértékben csökkentheti a megfázás, az influenza és más fertőző betegségek gyakoriságát.
Széles körben ismert tény, hogy a napi többszöri kézmosás csökkentheti a fertőző betegségek gyakoriságát. Kevésbé köztudott azonban, hogy a kézszárítás módja is komolyan befolyásolhatja egészségünket. Még a szappannal és a fertőtlenítőszerrel történő kézmosást követően is van esély arra, hogy beszennyezzük a bőrünket a kézszárítással. A Leeds-i Egyetem és a Leeds Oktató Kórházak tanulmánya szerint azokban a mosdóhelyiségekben, ahol csak papír kéztörlőt használnak, lényegesen kevesebb bakteriális szennyeződés található, mint a meleglevegős kézszárítóval felszerelt mosdókban.
A kézszárítás módja is komolyan befolyásolhatja egészségünket
Az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Franciaországban valós élethelyzetekben végzett vizsgálatok megmutatták, hogy a mikroorganizmusok szóródása 25-ször nagyobb a levegővel működő kézszárítókkal, mint az egyszerű papír kéztörlők használatával.
Még ha tisztának tűnnek is a kezeink, sok-sok baktériumot hordozhatnak. Pár óra alatt akár 500-1000 baktérium is a kezeinkre és az ujjakra kerülhet. Ha körülöttünk beteg emberek tüsszentenek vagy köhögnek, a baktériumok a levegőbe kerülve a bőrünkre érkezhetnek. Ha megérintjük a szánkat, orrunkat, vagy a szemünket mielőtt megszabadulnánk ezektől, nagyon könnyen elkaphatjuk a fertőzést. És ugyanilyen módon terjeszthetjük mi is a fertőző betegségeket. Megbetegedhetünk, ha ételkészítés, nyers hússal való munkálkodás, vagy wc-használat előtt és után nem mosunk kezet.
Az “Ments életeket: Mosd meg a kezed” kampányt 2009-ben a WHO indította el mindazok számára, akik egészségesebb és teljesebb életet szeretnének élni. Azóta minden évben május 5-én tartjuk a Kézhigiénia Világnapját
Íme a legfontosabb tudnivalók a betegségek kockázatának csökkentésére:
- Használjunk semleges szappant a kézmosáshoz, ami nem öli meg a hasznos baktériumokat, melyek a bőrünkön élnek.
- Óvatosan töröljük és szárítsuk meg a kezünket eldobható papírtörlővel, hiszen a túl erős dörzsölés károsíthatja a bőrünk felületét.
- A nyilvános mosdókban ugyanazzal a papírkendővel zárjuk el a csapot és nyissuk ki az ajtót, majd dobjuk azt a hulladékgyűjtőbe, így nem szennyezzük be újra a kezünket.
- Próbáljuk meg elkerülni a forró levegővel működő szárítókat, melyek nagyobb eséllyel juttatnak baktériumokat a levegőbe és a testünkre. Különösen az egészségügyben és a vendéglátóipari szektorban dolgozóknak nem ajánlott ez a módszer.