Nagy az öröm a Végvári családnál, az egyhónapos Csenge szülei megkapták a Babaváró Támogatást. Délután 2 órára volt időpontjuk a banki ügyintézőhöz, 14 óra 23 perckor már Tamás számláján volt az összeg.

– Februárban, amikor a Babaváró Támogatás bevezetését bejelentették, mi már vártuk Csengét – mesélte Tamás. – Az egész folyamatot, az érdeklődéseket és a tájékozódást leszámítva, július 3-án kezdtük el, akkor igényeltük meg annak igazolását, hogy mindkettőnknek van 3 éves társadalombiztosítási jogviszonya. Az OTP online felületén jelentkeztem egy előzetes hitelbírálatért, a banktól nagyon gyorsan visszahívtak és megbeszéltük, milyen iratokra van szükség. Kiválaszthattam egy bankfiókot, és most itt vagyunk.

„Mi valóban három gyermeket szeretnénk”

A szerződés aláírása után egy újabb dokumentumot is benyújtottak, mégpedig az arra vonatkozó kérelmet, hogy a törlesztést ne kelljen megkezdeniük. Erre azért van lehetőségük, mert a feltételek szerint, ha a baba 2019. július 1-je után születik, akkor – kérelemre – 3 évig szünetel a törlesztőrészletek fizetése, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a szülők a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a visszafizetés és a tartozás meglévő tőkerészének 30 százalékát is elengedik. A harmadik gyermek után a családé a pénz, egyetlen forintot sem kell fizetniük, a fennmaradó teljes tartozást jóváírja a bank.

Miután a bankfiókban miden szükséges dokumentumot aláírtak, elmentünk Tamás és felesége, Lilla otthonába, ahol addig a nagymama vigyázott a kicsi lányra. A család a nagyszülők egyik újpesti lakásában él. A fiatalok 2011 novemberében találkoztak először, 2015-ben volt az esküvő. A közös életet albérletben kezdték, egy budai lakásból költöztek a családi ingatlanba.

– Ez a pénz egyelőre nem a miénk, de arra vállalkoztunk, hogy ezt az összeget magunkévá tesszük – mondta Tamás. – Egyelőre nem tervezünk nagyobb kiadást, ezért a 10 millió forintot államkötvénybe fektetjük, úgy gondoljuk, ez a befektetés legbiztonságosabb formája. Nem a pénz miatt, hanem saját akaratunkból, mi valóban három gyermeket szeretnénk. Ha Csenge testvérei megszületnek, akkor már egyetlen forintot sem kell visszafizetnünk, és már tényleg sajátunkként kezelhetjük a pénzt, annak tudatában, hogy az államtól kaptuk támogatásként. A befektetett kötvény addigra plusz hozamot biztosít, amit az újabb szobák kialakítására használunk fel, mert egy másik, nagyobb lakásba szeretnénk majd költözni. Terveink szerint 2-3 év múlva már jöhet az első kistestvér, akivel azért már kicsi lenne ez a lakás.

A folyószámlánk hitelkerete is számít!

Csenge közben cuppogással, fejforgatással, halk nyöszörgéssel jelezte, hogy éhes. Tamás azonban még mindenképpen szerette volna jó tanácsként elmondani, mire figyeljenek a támogatási igény benyújtása előtt álló párok.

a 33 százalékos határba minden más hitel vagy hitelkeret is beleszámít.

– Vannak olyan alapvető feltételek, amelyeket mi is csak a benyújtás idején tudtunk meg, és ez egy kicsit kitolta a szerződéskötés időpontját. A bankok hitelbírálatot végeznek, ami azt jelenti, hogy megvizsgálják a házaspár havi nettó bevételét, ami vállalkozók esetében az előző évi vállalkozói jövedelem havi átlaga, munkavállalóknál az utolsó három havi nettó fizetés átlaga. Összevonják a két igénylő havi nettó keresetét, és kiszámítják, hogy hitelképesek-e. Az OTP esetében ez azt jelenti, hogy a törlesztés összege nem haladhatja meg a bevétel 33 százalékát. Ez egy átlagos párnak önmagában nem okozhat problémát, hiszen a Babaváró Támogatás havi törlesztése – ha még nem született meg a baba – körülbelül 45 ezer forint. Csakhogy ebbe a 33 százalékos határba minden más hitel vagy hitelkeret is beleszámít. A folyószámlahitelkeret is, ami pedig szinte mindenkinek van Magyarországon. Ez a keret általában a kereset duplája.

Vagyis, ha valakinek van egy 500 ezer forintos kerete, annak 5 százalékát törlesztőrészletnek tekintik annak ellenére is, hogy mondjuk soha életében nem használta ki a lehetőséget, vagy él vele, de időre mindig visszafizeti. A bank ezt a 25 ezer forintot úgy tekinti, mint egy havonta fizetendő törlesztést. Ha mindkét félnek van ilyen hitelkerete, az már 50 ezer forint terhet jelent a hitelbírálatnál. És akkor még ott a hitelkártya, ami szintén sokaknak van, hiszen pénzt lehet vele gyűjteni. A keret 5 százaléka ebben az esetben is havi törlesztőösszegnek minősül. Így összejöhet havi 80-100 ezer forint, amit törlesztésként bírál el a bank. Na, ez az, amit mindenkinek tudnia kell, hiszen ily módon könnyen túl lehet haladni a 33 százalékon.

Ezeket a kereteket érdemes lecsökkenteni még a Babaváró Támogatás igénylése előtt, és számolni kell azzal is, hogy a csökkentésnek ugyan rövidebb, a megszüntetésnek viszont hosszabb az átfutási ideje.

Ezek a cikkek is érdekelhetik: 3 gyerek, 4 kerék, 7 ülés: végre együtt utazhat a család!, Gyakran ismételt kérdések a Babaváró Támogatásról