A jó idő még inkább motivál arra, hogy kimenjünk a szabadba, és terepen fussunk. De mi legyen addig a lurkókkal, akik jól megérdemelt nyári vakációjukat töltik otthon?

Fussunk akkor, amikor otthon van a párunk

Bár a nyári edzések megszervezése kicsit mindig macerásabb feladat, a jó hír az, hogy lehetetlen nem létezik. A rossz hír ellenben az, hogy a futáshoz nagy valószínűséggel át kell szervezni kicsit a napirendet.

Ha nincs, aki vigyázna a csemetére, akkor érdemes az edzéseket olyan időpontra szervezni, amikor a párunk is otthon van. Ez az alkalom pedig valószínűleg kora reggel, vagy késő este lesz.

Én pacsirta típus vagyok, inkább felkelek 4:30-kor, és elmegyek hajnalban futni. Ilyenkor az ébredés után pár percig még azon morgok, hogy soha többet nem futok reggel, de aztán ahogy elindulok, rövid idő alatt bejáratódik a lábam, és élvezem az ébredező város arcát. Nem mellesleg nagyon jó érzés reggel 8-ra letudni az aznapi edzést. Nyáron este is sokáig viágos van, ám ha későn indulnánk, ne feledkezzünk meg a fényvisszaverő ruházatról és a fejlámpáról – tanácsolja a Futásról Nőknek szerzője, Viniczai Andrea.

Futás a gyerekekkel

Persze az is előfordulhat, hogy nincs felmentő sereg. A nagyi üdül, a párunk dolgozik. Ilyenkor hogy lehet megoldani az edzést? Hát kreatívan! Ha még kicsi a baba, kipróbálhatjuk vele a babakocsis futást. Én az ikreimet is toltam magammal az edzéseimen, sokszor teljesítettünk hármasban 10-12 kilométert is.

Persze először csak próbakörökre érdemes indulni, hozzá kell szokni a közös mozgáshoz. A nagyobb gyerek már biztosan szívesen közlekedik mellettünk a saját kis járművén, a kis motorjával, biciklijével, vagy a rollerjével. Ehhez persze türelemre is szükség lesz. Szóljanak ezek az edzések inkább a közös sportolásról, és a mozgás megkedveltetéséről, mintsem a teljesítményről!

Kocogás kánikulában

Legtöbbször persze az a helyzet, hogy az edzés időpontját nem mi választjuk, hanem maga az élet. Ha úgy alakul, hogy csak napközben tudunk edzeni, az sem baj, csak a hőségben azért nem árt figyelni néhány dologra. Az egyik ilyen, hogy semmiképp se induljunk útnak víz vagy sportital nélkül! A hőségben ugyanis fokozottabban kell ügyelni a kiizzadt folyadék pótlására. Hűthetjük magunkat kívülről is, ha a fejünkre vizes sapkát rakunk, vagy ha bevizezzük a hajunkat futás előtt. Egy jó kis sport napszemüveg is sokat javít a komfortérzeten. Érdemes rövidujjú, világos pólóban futni, és mindenképpen használjunk napvédő krémet. És talán a legfontosabb, hogy minden kánikulai futás alkalmával legyen nálunk telefon. Jó, ha tudunk segítséget kérni, bármi probléma is adódik a nagy melegben. Ha pedig igazán nagy a hőség, mindenképp árnyékos útvonalat válasszunk!

Futás a nyaralás alatt

A nyaralás kiváló lehetőség, hogy akár minden nap elmenjünk futni pár kilométert. Akár reggeli előtt vagy után, akár ha a strandról vagy kirándulásból hazaérünk, biztosan akad egy órácska, amikor a gyerekek lazulnak a szálláson. Futva bejárhatjuk a szállás környékét. Mindig nagy élmény futva felfedezni egy ismeretlen települést. Sokkal valóságosabb képet kaphatunk az ott élő emberek mindennapjairól és még az edzést is megcsináljuk. A nyaralás alatt fussunk úgy, ahogy a számunkra a legkényelmesebb, ne is figyeljünk a futó tempóra.