A hitelt aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok is felvehetik, valamint azok is igényelhetik, akik már befejezték tanulmányaikat, de nyelvvizsga hiányában nem kapták meg diplomájukat – közölte Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

Kamatmentessé válik a hitel

A hitel kamata 1,99 százalék, de abban a pillanatban, hogy a diák sikeres nyelvvizsgát tesz a támogatott idegennyelvek egyikéből, a hitel kamatmentessé válik a kormány kamattámogatásának köszönhetően. Mindemellett a nyelvtanulási hitel – akárcsak a többi diákhitel – bármikor ingyenesen előtörleszthető.

Hozzátette: az alap és osztatlan képzésre idén felvett 60 ezer hallgató 69 százaléka rendelkezik csak a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával, az új hitellel a többieket is szeretnék támogatni, hogy már egyetemi, főiskolai tanulmányaik során megszerezzék a diplomához szükséges nyelvvizsgát.

A Nyelvtanulási Diákhitel keretében egyösszegű kölcsön vehető fel, melynek legkisebb összege 100 ezer, legmagasabb összege 500 ezer forint – közölte Schanda Tamás államtitkár.

A hitel törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdenie a hallgatóknak. A törlesztés futamideje minimum 1, maximum 5 év, a futamidő hosszáról a hallgató dönthet a hitel felvételekor.

Teljes szabadságot kapnak a hallgatók

Schanda Tamás hozzátette: a diákok teljes szabadságot kapnak, nem számít, melyik nyelviskolában vagy magántanárnál tanulják az általuk választott idegen nyelvet, a különórákkal semmilyen módon nem kell elszámolniuk, a lényeg, hogy megtanulják és használni is tudják azt.

Emlékeztetett: a kormány 2018. január 1-je óta minden 35 év alatti fiatalnak utólagosan megtéríti egy sikeres közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsga árát, a "középiskolásoknak pedig nagyszerű lehetőséget nyújt a 2020 nyarán induló kéthetes külföldi nyelvtanulási program". Az állami kamattámogatású nyelvtanulási hitellel pedig a felsőoktatásban tanulóknak szeretnének segítséget nyújtani - tette hozzá.

A hiteligénylés részletes feltételei megtalálhatók www.diakhitel.hu oldalon.

(fotó: Shutterstock)