Az önkéntesek olyan értékes erőforrást jelentenek, amelyek változást hoznak az életben, a közösségekben és a világunkban. Ezért alapította 2016-ban a Családbarát Magyarország Központ az Önként Jöttem díjat, amelynek célja az önkéntes munka elismerése, az önzetlen magatartás népszerűsítése. Szeptember 12-től ismét mindenki nevezheti a díjra érdemesnek tartott szervezeteket.

A kitüntetést minden évben olyan szervezet nyerheti el, amely legalább egy éven át, ingyenesen végzett valamilyen társadalmilag hasznos tevékenységet, és hozzájárult az önkéntesség kultúrájának növekedéséhez és előmozdításához.

A Családbarát Magyarország Központ az Önként Jöttem díj átadásával szeretné a jó példát erősíteni olyan emberek tevékenységének bemutatásával, akik önzetlenül teszik szebbé, jobbá, élhetőbbé környezetünket, mindennapjainkat!

A 2023-as díj nagykövete Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, aki szerint: „Az önkéntesek azok, akik nem csak szűkebb környezetükre, hanem végső soron az egész világra pozitív hatással tudnak lenni. Ezért is olyan fontos, hogy az ő tevékenységüket elismerjük. Az Önként Jöttem díj pedig nem csak egy díj, hanem számunkra is kiváló lehetőség arra, hogy tiszteletünket és köszönetünket fejezzünk ki azoknak, akik idejüket, erejüket nem kímélve fáradoznak másokért.”

„Szeretnénk bátorítani mindenkit, hogy a most induló jelölésnél tegyen javaslatot minél több általa fontosnak tartott szervezetre. Az önkénteseknek nyújtott támogatás és elismerés kulcsfontosságú a motivációjuk és a további munkájuk szempontjából. A jelölési folyamat egyszerű, és bárki számára elérhető a csalad.hu/onkentjottem oldalon” – tette hozzá dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.  

Az Önként Jöttem díj jelölési és szavazási menete:

  • 2023. szeptember 12 - október 2. Az arra érdemesnek tartott szervezetek jelölése a csalad.hu/onkentjottem oldalon.
  • 2023. október 16 - november 20. Közönségszavazás a végső listán maradt 4 szervezetre a csalad.hu/onkentjottem oldalon.
  • 2023. december 5-én Önként Jöttem díj ünnepélyes átadása.

Az Önként Jöttem díj várományosainak névsorát a jelölési folyamat lezárása után, 2023. október 16-án hozzuk nyilvánosságra.

Az Önként Jöttem díjra bárki jelölhet szervezetet az alábbi linken.