Ne feledkezzünk meg az érzelmi kapcsolódásról sem! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ne feledkezzünk meg az érzelmi kapcsolódásról sem!

csalad.hu
2020. dec. 10. 15:00
Iskolást nevelünk

Szabályokra szükség van a családban, hogy minden rendben működjön. Nem szabad azonban hagynunk, hogy ezek eluralják az életünket; az önfeledt játékra és az érzelmi kapcsolódásra is lehetőséget kell adnunk – tanácsolta Kozma-Vízkeleti Dániel családterapeuta a Mi kis családunk legfrissebb epizódjának elemzésekor.

– A Sipos család története arra irányította a figyelmemet, hogy hat ember és a társállatok együttélését nem könnyű megszervezni. Ezzel sokan vagyunk így. Sok energiát fordítunk arra, hogy mindig minden feladat időben el legyenek végezve, minden fontos dolog megteremtődjön. Ennek érdekében pedig számos családi szabályt alkotunk – vázolta a kiindulási helyzetet a szakember.

Hozzátette: van azonban, hogy ezek a „kell”-ek, szabályok eluralják a család működését, és talán Siposéknál is így történt a múltban.

– Ilyenkor tulajdonképpen már nem is nagyon lehet kilépni a korlátok közül, és feloldódni időnként egy picit, mert mindenre van szabály, és nincs tere a kapcsolódásnak, a spontaneitásnak, az önfeledtségnek – mutatott rá a családterapeuta.

A fordított napon azonban a szerepcserének köszönhetően erre lehetőség nyílt a Sipos család életében. Egy napig mindenki egy kicsit kipróbálhatta, hogy milyen az, amikor nem muszájból tesz valamit, hanem szán időt a saját hobbijára, kedvtelésére, a szülőpár pedig a párkapcsolatát erősíthette egy balatoni hajókázáson.

– A sok beszorítottság mögül pedig előbukkantak a kapcsolatok, az érzelmi vonatkozások, az, hogy a család tagjai fontosak egymás számára, és szeretik egymást. Ez pedig legalább annyira fontos, mint hogy mindig minden időben és pontosan el legyen végezve – emelte ki Kozma-Vízkeleti Dániel.