Melyek a legjobb játékok, mit tehet az édesanya, ha fájdalmas a szoptatás, milyen hatással van a kicsik agyára a „baba beszéd” – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is válaszokat kínál az UNICEF Magyarország új platformja, amely szakértők bevonásával kisgyermekes szülőknek ad gyermekgondozási tanácsokat.

A születést követő 1000 nap olyan időszak a baba életében, amikor az optimális egészség, a növekedés és az idegrendszeri fejlődés egész életre való alapjai megteremtődnek.

A születést követő 1000 nap olyan időszak a baba életében, amikor az optimális egészség, a növekedés és az idegrendszeri fejlődés egész életre való alapjai megteremtődnek. A teljes mesterkurzus itt elérhető.

Íme néhány tipp ahhoz, hogy mit tehet a szülő, ha szeretné biztosítani, hogy babája a lehető legjobban kibontakoztassa képességeit.

Fejleszt a közös játék

Mindig akad valami otthon, amivel lehet játszani. Lepedő? Üres doboz? Tiszta műanyag tányér vagy edény? Rejtőzzünk el a lepedő mögé majd feddjük fel magunkat valamilyen mókás hang kíséretében. Rejtsünk el egy kis műanyagpoharat a lepedő alá, és engedjük a gyermeknek, hogy addig húzogassa azt, míg elő nem kerül. Adjunk a kezébe valami biztonságos dolgot, például egy műanyag kanalat, amivel kedvére dörömbölhet, vigyázva, hogy ne okozzon kárt magában és a berendezésben.

A közös játék, az önfeledt pillanatok szorosabbra fűzik a kapcsolatot gyerek és szülei között. Arra bátorítjuk a gyermeket, hogy használja a képzelőerejét, és figyelje meg a világot maga körül, vegye észre az apróbb részleteket is. Megismer új összefüggéseket, szavakat, szókapcsolatokat, fejlődik érzelmileg.

Segít a gügyögés

Utánozzuk a hangokat, amiket a gyermekünktől hallunk. Ha kisbaba gügyög, beszélgessünk vele, még akkor is, ha nem mond értelmes szavakat. A „bababeszéd” sokat segíthet.

A beszéd bármely fajtája segít növelni a gyerek szókincsét. Minél többet kommunikálunk vele, annál gyorsabban tanul meg beszélni. A figyelem az egészen pici gyerekeknek is növeli az önbizalmát.

Így nyugtat az altatódal

Sokan szoktak altatót énekelni, ha este vagy napközben lefektetik a kisbabát. Érdemes ilyenkor arról énekelni, hogy aznap miket csináltunk együtt. Találjunk ki dalokat, használjuk benne a gyerek nevét és olyan szavakat, amelyek már ismerősek számára, említsünk olyan tárgyakat benne, amiket szeret.

A rutin mindig nagyon jót tesz a gyermeknek. Ez a fajta rutin pedig segít neki megnyugodni elalvás előtt, így alaposan ki tudja pihenni magát.

A ritmus, a dallam által a gyermek sokkal könnyebben és gyorsabban memorizálja az új szavakat, akkor is, ha kiejteni esetleg még nem tudja azokat..

Erre is jó az étkezés

Étkezéskor hagyjuk, hogy gyermekünk minden érzékszervét használja.

1. Az ízlelés: Kérdezzük meg tőle, milyen ízű az, amit eszik. Édes, sós, esetleg keserű vagy savanyú? Ismertessük meg vele ezeket az érzéseket.

2. A szaglás: Kérdezzük meg tőle, milyen illata van az ételnek, emlékezteti-e valamire.

3. A látás: Kérdezzük meg tőle, hogyan néz ki az étel, milyen színeket tud felfedezni rajta, esetleg milyen formája van.

4. A tapintás: Kérdezzük meg, milyen állaga van, milyen érzés megtapintani.

5. A hallás: Mondjuk el neki akár többször is az étel és a hozzávalók nevét, hogy rögzüljön a memóriájában.

Minél többet fedez fel a világból már az első 1000 napon, minél többször használja tudatosan az érzékszerveit, annál gyorsabban fog tanulni a későbbiekben. Ez egyben arra is jó lehetőség, hogy megalapozzuk az egészséges táplálkozás iránti fogékonyságát.